miercuri, 1 decembrie 2010

Tehnica servetelului


Tehnica servetelului sau tehnica decupajului
Decupaj - Decoupage

PTR. A INVATA USOR TEHNICA ACEASTA, POTI ACHIZITIONA UN PACHET PENTRU INCEPATORI - DECOUPAGE - STARTER KIT
AICI: http://www.complexart.ro/dec-kit1-kit-decupaj-cutie-decorata-cu-trandafiri.html



Dupa cum am promis revin cu tehnica servetelului - de aceasta data decorand un cufar mini din lemn - ce se va finaliza cu folosirea unui lac de crapare bicomponent care va da obiectului o infatisare de vechi. Aceasta tehnica de crapare este la indemana oricui fiind foarte usor de utilizat.

Pentru ce mi-am propus avem nevoie de: o pensula lata, de preferat sintetica, grund acrilic, servetelul cu modelul dorit, adezivul/ lac decupaj, lacul de crapare, patina de invechire, terebentina, contur sau contur 3 D pentru decorarea finala in relief, lacul final de protectie si bineinteles suportul ales.


Incepem cu grunduirea suportului cu grund acrilic pentru ca intotdeauna acesta este bine sa fie alb. Astfel, folosindu-ne de o pensula sau burete incepem:


Dupa ce grundul s-a uscat luam servetelul si il pregatim pentru taiat la dimensiunea necesara.


Mai bine sa fie mai mare decat suprafata pe care va fi lipit, surplusul fiind inlaturat dupa lipire.


Desfacem stratul imprimat al servetelului de celelalte doua pe care le vom arunca.




Lasam deoparte servetelul si luam cufarul pe al carui capac vom aplica adezivul/ lac decupaj care va trebui intins bine si uniform,


apoi vom aplica servetelul cu grija, sa fie bine intins. De asemenea prin presarea acestuia cu degetele vom incerca sa netezim cutele formate.


Vom continua cu aplicarea adezivului/ lac decupaj peste servetel cu pensulatii usoare din centru inspre margine.


Astfel servetelul va fi bine izolat si protejat.
Dupa uscarea adezivului de pe servetel se va inlatura si surplusul de servetel cu o forfecuta sau un smirglu fin.


Mai adaugam si pe partile laterale servetel pentru a fi capacul in intregime decorat.


V-a arata asa:

Cand totul este uscat vom incepe tehnica de crapare prin aplicarea stratului de lac nr 1. Acesta se aplica in strat nici prea gros nici prea subtire (1 mm) si trebuie uscat - ATENTIE! - nu foarte tare deoarece in cazul in care se lasa mult la uscat crapaturile nu vor mai aparea. Pentru grabirea uscarii lacurilor se poate folosi feonul.



Asa va arata primul strat de lac crud.


Cand devine transparent inseamna ca este uscat si se poate da lacul nr 2.



Cand lacul nr 2 va fi uscat, crapaturile vor aparea.
Atentie! - crapaturile inca nu se vor vedea bine decat dupa aplicarea patinei.


Ele vor fi evidentiate cu ajutorul patinei de invechire. Eu am ales putina patina aurie si patina bituminoasa - umbra- care se pot combina fiind compatibile.






Iar pentru ca imaginea sa fie mai luminoasa luam o carpa care nu lasa scame si o imbibam in terebentina (solventul patinei) dupa care vom sterge cu ea surplusul de patina


si va arata asa:




Acum ca am terminat capacul cufarului vom vopsi si partea de jos cu o culoare acrilica, iar cu un contur relief auriu punem ultimele accente.



Si iata-l in ultima faza in care-i vom aplica lacul final lucios sau satinat (mat) in functie de preferintele fiecaruia.







120 de comentarii:

  1. de unde fac rost de toate produsele necesare? sunt in franta le gasesc si aici? astept email beautydanuta23@yahoo.fr
    merci octavian

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta vei gasi multe produse in Franta. Franta este una dintre cele mai dezvoltate piete in domeniul Creativ Art Hobby. Iti recomand sa cauti pe google cuvinte: "magazin Creativ Hooby, Hobby Art, Art hobby"

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Am incercat si eu si...surpriza! Mi-a iesit! Mai putin crapaturile, dar mai incerc. Vroiam sa intreb despre produsele din sticla. Se foloseste aceeasi tehnica? Am incercta sa dau cu grund, dar mi se pare ca raman urme. Se poate sa-mi dati cateva sfaturi? adrianacirciu@yahoo.com
    Multumesc anticipat!
    P.S. Am cumparat produsele de la dvs. Sunt super!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe sticla exista 2 variante de decorare.
    Una: de exemplu pe o farfurie daca vrei sa decorezi partea pe care o vezi, partea dinspre tine atunci folosesti aceeasi tehnica cu aceeasi pasi care i-am prezentat si pe care ii sti deja. Grundul trebuie sa il aplici cu un burete prin tamponare in 2 straturi iar dupa uscare pentru a fi foarte fin poti sa-l finisezi cu jmirglu.
    A doua varianta: daca decorezi farfuria transparenta pe spate astfel incat partea care o vezi sa o poti spala si chiar sa poti consuma din ea ceva, atunci pasii sunt inversi. Vei incepe cu lacul de crapare pasul 1, apoi pasul 2, patina de invechire, adezivul decupaj, servetelul sau hartia de orez, grundul acrilic sau chiar o pictura in acrilic si la final lacul de protectie.
    Osa incerc in curand sa prezint si decupajul pe sticla dar pana atunci sper sa te ajute sfaturile mele.
    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate aplica tehnica si pe faianta?

      Ștergere
    2. vezi ca la magazinele de materiale de constructii si unelte gasesti smirghel fff fin. smirghel P300 este ideal. P300 reprezinta granulatia ...cu cat mai mare cu atat mai bine.

      Ștergere
    3. Mai nou avem si noi mai multe variante de smirghel si in curand vom diversifica - aici:
      http://www.complexart.ro/smirghel-accesorii-finisare/

      Ștergere
  5. Atentie Adriana! - de ce nu ti-au iesit crapaturile...?

    Daca ai folosit lacuri de crapare bicomponente - sa citesti cu atentie tutorialele pentru ca cele mai importantante chestiuni sunt:

    1. sa nu lasi prima componenta sa se usuce total, trebuie ca primul strat sa fie "semi-uscat" - adica sa te poti plimba cu degetul pe suprafata fara sa te lipesti si sa scartaie suprafata dar daca apesi insistent cu degetul pe suprafata sa mai fie putin lipicios ca la un scoci de hartie

    2. si foarte important - crapaturile nu se vor vedea evident decat daca vei folosi o patina de invechire

    3. la lacul de crapare bicomponent FINO - mai trebuie sa te plimbi si cu degetul (circular) - vezi:
    http://creativhobby.blogspot.com/2010/12/tehnica-servetelului-si-lacul-de.html

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua, am o mica intrebare, grundul acrylic se mai numeste si vopsea fond? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  7. Grundul acrilic se mai numeste si PRIMER - in engleza, adica "primul strat" sau GESSO si in general contine un liant acrilic (care este si un adeziv, o amorsa de calitate) + o "masa": adica diferti pigmenti sau pulberi foarte fini: alb de zinc sau alb de titan sau creta de munte sau altele.

    In concluzie: "vopsea de fond" nu este o exprimare prea corecta desi unii au tradus-o din alte limbi sub aceasta forma si o folosesc pe post de GRUND.

    Scopul grundului in principal este de a izola stratul care va urma sa fie decorat sau pictat pentru a nu mai absorbi suprafata si de cele mai multe ori grundul este bine sa fie alb pentru a lumina dedesuptul culorilor sau servetelelor sau hartiei de orez, conferand culorilor forta, luminozitate si "saturatie".

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, am creat un atelier de creatie cu niste fete si am vrea sa aplicam si tehnica servetelului pe cutii medii de lemn. Dar am o intrebare: Pentru cate cutii ajug materialele? adica nu stiu cate cutii cu solutii sa cumpar. Astept un raspuns. Anca (contact la atelierdecreatie@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate nu pot sa-ti spun aceste detalii. Eventual sa-ti cumperi minim de cantitate din fiecare pentru a-ti putea face singura un calcul.

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-a iesit si mie, pe un suport pentru servetele :) super!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc mult pentru tutorial! E foarte bine realizat! Si ce am reusit sa fac si eu cu ajutorul vostru http://printre-pagini.blogspot.com/2011/09/happy-birthday-again.html. Nu mi-a iesit prea bine efectul de crapare pe partea de jos a cutiei, dar la urmatoarea sigur va fi mai bine! Cu siguranta grosimea primei componente a fost de vina, adica lipsa ei:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos ti-a iesit ! :) Felicitari !

    Da, sigur, de primul strat depind crapaturile: daca sunt mai vizibile sau nu. Daca primul strat este mai gros, crapaturile vor fi mai mari si mai vizibile.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Ramo, imi pare foarte clara secventa de pasi pe care ai postat-o..tare as vrea sa incerc si eu, doar ca imi cam lipseste timpul. probabil ca am sa iti pun o gramada de intrebari intre timp, pregateste-te sufleteste :)

    pana gasesc materialele necesare, te pup. Andreea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai materialele necesare le gasesti pe site-ul nostru
    http://www.complexart.ro/produse/
    iar dupa ce vei intra in posesia lor si vei incepe lucrul iti voi raspunde cu mare drag la intrebari.
    Spor la treaba! si nu ezita sa faci ceea ce iti doresti pentru ca o sa fi foarte fericita si multumita!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am o intrebare.. cu ce intind patina de invechire bituminoasa? cu o bucata de carpa sau cu o pensula?

    RăspundețiȘtergere
  16. Cel mai indicat este sa se foloseasca o carpa care nu lasa scame, deoarece in momentul in care se aplica si se freaca pe suport, patina intra perfect in crapaturi, dar in acelasi timp se si sterge de pe suprafata decorata, lasand sa apara efectul minunat de crapare care se poate vedea si mai sus. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna. Am incercat sa fac si eu si mi-a iesit, numai ca am o problema...terebentina miroase ff urat. In timp mirosul va disparea sau va mirosi la fel?

    RăspundețiȘtergere
  18. Dupa ce aplici lacul final, cel lucios sau mat, terebentine nu va mai mirosi :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna, eu sunt noua in tehnica asta, dar am o problema: am un adeziv-lac transparent, de la "Pentart". Numai ca atunci cand dau prima mana peste servetel raman urmele de la pensula, niste dare inestetice. Initial am crezut ca prin uscare se uniformizeaza, dar nu a fost asa. Apoi am incercat la a doua mana sa diluez cu putina apa, dar primele urme de la pensula nu s-au estompat. Am folosit si un smirghel fin granulatie 280, insa nu reusesc sa uniformizez acele inestetice urme de pensula. Ce fac gresit? E prea subtire stratul de lac-adeziv? E pensula prea tare? (am o pensula de pictura nr. 6) Sa folosesc alt produs? Ma puteti ajuta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Adezivul lac decupaj de la Pentart este un produs foarte bun deoarece are consistenta unui gel. In momentul aplicarii acesta nu trebuie se fie pus din abundenta pe suport si pe servetel ci trebuie dat un strat subtire si bine intins. Cred ca asta este problema la tine. Ai pus peste servetel prea mult adeziv / lac. Intotdeauna cand executi acest pas trebuie sa vi cu o pensula lata sintetica sau de porc, din centrul servetelului inspre margini cu tuse usoare pentru a nu-l rupe si sa netezesti bine suprafata astfel incat sa dispara orice cuta a hartiei si orice tusa lasata de pensula. Incearca asta si ai sa vezi ca lucrurile vor iesii altfel!

    RăspundețiȘtergere
  21. Odata tusele de adeziv/ lac uscate, nu se mai pot dilua cu nimic iar cu smirglul chinul este prea mare sa le indepartezi astfel solutia ar fi sa o iei de la capat. In ceea ce priveste diluarea lacului/ adeziv aceasta nu este o solutie. El trebuie folosit in starea sa initiala pentru a nu-si pierde proprietatile. Si un ultim aspect: pensula nu trebuie sa fie niciodata rotunda la decupaj deoarece atunci cu siguranta vor ramane urme de pensulatie.

    RăspundețiȘtergere
  22. aceasta tehnica merge si pe materialele textile?

    RăspundețiȘtergere
  23. Cum sa nu ! Sigur ca merge si pe material textil, tehnica este aceeasi, singura diferenta este adezivul lac decoupage, care este special pentru textile:

    http://www.complexart.ro/adeziv-si-lac-decupaj-textil-pentart-100-ml-50300.html

    - si faptul ca materialul textil decorat va trebui calcat pentru fixare la cald, aproximativ 5 minute. Puteti accesa pentru mai multe detalii tutorialul de mai jos:

    DECOUPAGE PE MATERIAL TEXTIL
    http://creativhobby.blogspot.com/2011/01/decoupage-tehnica-servetelului-pe.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna,
    Grundul pentru pictura poate fi folosit in loc de grund acrilic? Am gasit unul romanesc la un magazin specializat pe pictura...
    Sunt incepator dupa cum v-ati dat seama :P

    Ms anticipat

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna,
    Grundul, in general, este o vopsea, de obicei alba, care se foloseste pentru a acoperii o suprafata pentru a nu mai absorbi si pentru a face priza mai buna cu ceea ce va urma, adica pictura sau decorarea unei suprafete.

    Grudul acrilic - contine:
    1. - o masa solida (adica creta de munte, alb de titan sau zinc
    2. - liant acrilic (pe intelesul tuturor, un fel de aracet transparent mai calitativ :)

    Grundul Acrilic este sinonim cu grundul pentru pictura. Adica intr-un fel este ecelasi lucru. De ce intr-un fel ? Pentru ca daca intram in detalii esista diferite tipuri de grunduri:

    1. GRUNDURI ACRILICE, care sunt pe baza de apa, adica se dilueaza cu apa si care sunt grunduri universale. Adica pe aceste grunduri acrilice se poate picta in orice tehnica: in culori de ulei, in culori acrilice, tempera, acuarela, etc.

    2. GRUNDURI PE BAZA DE ULEI, care contin ulei de in, o masa solida(creta de munte, alb de titan sau zinc) si ca liant un clei natural (de oase, de peste, piele de bovina sau de iepure)
    Aceste grunduri sunt grunduri traditionale pe care pictorii profesionisti cu o incarcatura si rabdare clasica :), de obicei le prepara singuri avand minunata nostalgie a "vechilor maiestrii".

    3. si alte grunduri - ca sa nu intram in prea multe detalii :)

    In concluzie un GRUND ACRILIC este UNIVERSAL si il putei folosi cu orice tehnica de pictura :) - important este sa fie de buna calitate si sa nu fie contrafacut. Calitatea difera de la o firma la alata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru raspuns.
      Acum ramane sa vad cat de bun este .
      O zi buna.

      Ștergere
  26. Mai am o intrebare daca se poate.
    Am primit un lac de la Viva Decor (Hin & Weg 007 Servietten Technik Lack) as dori sa stiu daca ati folosit asa ceva si daca este lac de protectie sau adeziv.

    Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  27. Ne pare rau, dar nu comercializam produse Viva Decor si nu cunoastem produsul, astfel nu putem sa va dam un raspuns la intrebarea dvs.

    RăspundețiȘtergere
  28. Am primit o intrebare daca aceasta tehnica se poate folosi si pe faianta ?
    Da, aceasta tehnica se poate folosi pe orice suport doar ca daca doriti sa reziste mult timp la spalat atunci exista un adeziv special pentru sticla, ceramica, faianta (care trebuie fixat la cald):
    http://www.complexart.ro/adeziv-si-lac-decupaj-ceramic-pentart-100-ml-50508.html

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara, am si eu o intrebare. Daca vopsim obiectul pentru decorat intr-o culoare mai inchisa de ex. albastru iar dupa uscare se aplica lacul bicomponent nr. 1 iar dupa uscarea acestuia se aplica a doua culoare acrilica de ex. alb, crapaturile se vor vedea? se paote asa ceva? sa nu mai aplicam lacul nr. 2, in locul acestuia sa aplicam o alta culoare acrilica astfel incat prin crapaturi sa se vada culoarea de fond, in cazul nostru culoarea albastra?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Dvs. ati confundat MEDIUMUL DE CRAPARE - http://www.complexart.ro/medium-de-crapare-1-componenta-100-ml-750706.html
    cu lacul de crapare bicomponent.
    In cazul in care incepeti cu acrilic albastru iar peste acesta vreti sa puneti alb si doriti crapaturile albastre atunci folositi MEDIUMUL DE CRAPARE. Aveti la noi pe blog TUTORIAL MEDIUM DE CRAPARE, urmariti-l si cu siguranta veti obtine ceea ce doriti!

    RăspundețiȘtergere
  31. Am comandat si eu din complex.art foarte multe solutii ce le-am folosit cu succes in tehnica decoupage. Am comandat din greseala si lac vernis satinat in loc de lucios si acum astept sa se decanteze :) N-am testat inca adezivul pt. textile si monocomponentul.
    Tutorialul e foarte explicit, cu imagini clare, dar, cine viziteaza acum postarea va vedea 18 din ele in forma de dreptunghiuri negre sau cu dungi. De aceea va scriu. Am vazut si pe blogurile mele aceeasi problema....de asemenea la alte bloguri. Editand o pagina, am vazut ca daca aleg ca dimensiune a pozei "dimensiunea reala" si nu mica, mijlocie, etc. imaginea se va vedea normal si nu in dungi. Dar asta inseamna sa reduceti inainte imaginea la cel mult 580. A trebuit sa-mi editez vreo 95 de postari, plus 10 pagini...
    Poate ca doar pc-ul meu imi arata asa imaginile, de aceea va intreb, voi vedeti clar absolut toate imaginile ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pozele mele sunt reduse inainte de a fi postate, iar problema de care tu vorbesti nu am intalnit-o niciodata de aceea tind sa cred ca este ceva legat de pc-ul tau. Incearca sa intri pe blog de pe Mozila sau Chrome. S-ar putea ca browserul sa fie problema!

      Ștergere
  32. Am o intrebare: dumneavoastra diluati adezivul? Caci pe ambalaj scrie ca poate fi diluat si nu stiu daca este sau nu recomandat.

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu, adezivul decoupage nu trebuie diluat cu apa. Adezvul este gata de folosire. Pe produs scrie ca se dilueaza cu apa in sensul in care este un produs pe baza de apa si pensula se poate spala cu apa dupa folosire, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  34. O intrebare, va rog: daca se foloseste servetel decupat, deci se aplica pe panza/lemn/orice doar o bucata de servetel, cum de nu se observa marginile decupajului? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servetelul are 3 straturi si se foloseste doar stratul imprimat. In momentul in care se lipeste, fiind foarte subtire, aproape nu se observa. Daca se foloseste doar un mic motiv de pe servetel, de ex. o floricica, ar fi mai bina ca aceasta sa nu fie decupata cu foarfeca ci pur si simplu rupta astfel marginile servetelului se vor subtia. Pe de alta parte si lacurile de crapare mai ascund imperfectiunile decupajului.

      Ștergere
  35. Hello! Am o prietena care a incercat tehnica servetelului sh i-a iesit minunat. Vrau si eu sa incerc dar nu gasesc produsele . Unde asi putea sa le gasesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pentru a vedea cum puteti cumpara va rugam sa cititi detaliile din link-ul de mai jos:

      http://www.complexart.ro/cum-cumpar/

      Ștergere
  36. Buna ziua,

    Pai, simplu !
    Blogul nostru exact asta face. Fiecare tutorial da trimitere la produsele din magazinul nostru online:
    www.complexart.ro

    Daca dati click pe cuvintele care au o alta nuanta de culoare va va trimite direct la produsul pe care-l veti putea cumpara.

    Oricum - am sa va dau mai multe linkuri importante:
    1 - http://www.complexart.ro/decoupage/
    2 - http://www.complexart.ro/mediumuri-si-lacuri-de-crapare/
    3 - http://www.complexart.ro/articole-lemn/
    4 - http://www.complexart.ro/servetele/

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna dimineata.
    As dori sa intreb daca tehnica servetelului o pot folosi si pe suprafete mult mai mari cum ar fi un sifonier. Daca da, grundul va prinde daca sifonierul este lacuit si cat de rezistent va fi dupa aplicare?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Da, in general merge pe orice suprafata mai ales pe lemn.
      Dar inainte de a aplica grundul trebuie sa slefuiti putin lacul de pe mobila pentru a avea o aderenta mai buna grundul. Desi el oricum are aderenta foarte buna, daca se poate da si pe sticla. Iar ca si grund va recomandam ca fiind cel mai aderent si rezistent testat de noi cel de la Pentacolor:
      http://www.complexart.ro/decoupage/
      - momentan nu avem pe stoc dar primim pe marti iar miercuri dupamasa puteti face comanda

      Ștergere
  38. Am o caseta de bijuterii pe care as vrea sa o infrumusetez cu ajutorul acestei tehnici insa este lacuita deja..se poate aplica tehnica pe asa ceva? Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fara probleme ! Puteti aplica aceasta tehnica foarte bine si pe o suprafete lacuite la fel ca si pe sticla sau alte suprafete...
      La multi ani ! 2013

      Ștergere
    2. Multumesc mult pt raspuns! O sa ma incumet atunci..si La multi ani, cu intarziere:)

      Ștergere
  39. Buna seara, am un cuier de pe vremea bunicii, gen dulap, lacuit... lacul e sarit pe alocuri... Care sunt pasii de urmat ? Nu-l vreau crapat. Pur si simplu il vreau cu o alta fata, ca sa nu-l arunc... Care sunt articolele ce-mi sunt necesare ? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, pentru ai da o alta fata cuierului aveti mii de posibilitati in functie de fiecare om in parte. Aici depinde de creativitatea, imaginatie si curajul fiecaruia. Acest blog este facut de noi, ca tocmai dvs. sa puteti sa va inspirati si sa recreati lucruri si decoratiuni noi. Noi va putem recomanda cateva variante:
      1. Sa folositi - Tehnica Decoupage - materialelele de care aveti nevoie, le puteti gasi pe blogul acesta, dand click cu mousul pe cuvintele scrise cu culoarea mai deschisa, rosiatica si va va trimite direct pe magazinul nostru online - www.complexart.ro - direct la produsele pe care le puteti comanda.
      2. Sa va jucati in culori acrilice prin cu patine si efecte Shabby Chic - imortant este sa nu va stresati si sa fiti cat mai relaxata si lejera. Cu cat vati fi mai lejera cu atat va iesi mai bine :)

      Ștergere
    2. Multumesc de raspuns, totusi il doream mai in detaliu :) Vreau sa folosesc tehnica Decoupage, dar nu vreau sa fie cu crapaturi. De aceea vreau sa-mi spuneti de la A la Z ce sa cumpar. Multumesc.

      Ștergere
    3. Pai, toate explicatile foarte detaliate sunt in acest tutorial in prima parte - doar ca este mult mai simplu. Nu mai trebuie sa folositi lacul de crapare si patina. :)

      Ștergere
    4. Deci cumpar tot, mai putin lacul de crapare si patina ! Multumiri !

      Ștergere
    5. Spor la creativitate :) - Inca o data, mai vreau sa va incurajez ! - nu conteaza daca vor fi imperfectiuni - tocmai asta inseamna hand-made-ul - "imperfectiunea unicat dar originala si plina de suflet si poveste" :)
      Cine vrea perfectiune sa-si cumpere ceva produs de o fabrica automatizata, seaca si rece din China sau America sau Europa :)

      Ștergere
  40. buna seara,am citit despre aceasta tehnica si m-am indragostit pe loc.Daca ma puteti ajuta cu niste informatii pentru inceput cum ar fi:daca as putea decora ghivece(plastic) ce produse trebuie sa imi i-au pt inceput.Multumesc mult si astept un raspuns pe adresa desagadana@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna seara, daca veti tine cont de toti pasii pe care i-am explicat in tutorialul de mai sus, veti putea decora orice suport, inclusiv plasticul :)

    RăspundețiȘtergere
  42. buna ziua,la fel ca Dana m am indragostit si eu de aceasta tehnica dar eu a s dori sa dezvolt si o mica afacere,deci imi puteti spune de o lista de materiale pt a o incepe?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Studiati blogul si selectati dvs. cu ce materiale doriti sa incepeti - in acest blog - cuvintele scrise cu rosu va trimit pe site-ul nostru la produse
      - Oricum pentru a fi revanzator va trebui sa scrieti un e-mail pe - contact@complexart.ro - cu mai multe detalii - cererea dvs, din ce localitate sunteti, telefon, etc

      Ștergere
  43. Multumesc pentru sfaturi. Va multumesc ca existati :D

    RăspundețiȘtergere
  44. patina aurie si cea bituminoasa se amesteca sau se aplica separat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in general se aplica separat, dar in handmade fiecare este liber sa incerce lucruri noi, sa fie creativ, sa testeze si sa descopere...deci nu ar fi nici o problema pentru cineva sa incerce sa le amestece sau oricum am vazut lucrari foarte interesante in care pe aceeasi suprafata au fost folosite pe portiuni diferite cele 2 patine...

      Ștergere
    2. si cam cat se lasa sa se usuce lacurile?

      Ștergere
    3. Acest lucru scrie deja in postare si in comentarii. Va rugam sa cititi cu atentie postarea.

      Ștergere
    4. Multumim mult ! :) Si voi sunteti super !

      Ștergere
  45. Buna ziua,
    Imi place foarte mult tutorialul dumneavoastra si vreau sa-l pun in aplicare cu un taburete de lemn vechi.
    - Se poate folosi hartie de imprimanta printata color sau este obligatoriu sa fie hartie de servetel? Am de gand sa gasesc modelul dorit pe net.
    - Efectul de crapare il are numai aplicat pe hartie sau si pe vopseaua acrilica? Ma gandesc sa fac sezutul cu tehnica servetelului dar sa dau si picioarele cu lac de crapare si patina
    - Pentru conservare am de gand sa folosesc lac incolor de barca. este potrivit?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      1 - Se poate folosi si hartie imprimata color de aprox 80 gr - dar neaparat trebuie sa fie imprimanta laser - nu cu jet;
      - dar oricum, calitatea nu este aceeasi cu cea speciala ptr decoupage
      2 - lacurile de crapare au efect pe aproape orice suport, mai ales pe harite, culori acrilice, etc...
      3 - Da, lacul ptr barca este foarte rezistent in timp - dar pentru interior sunt bune si lacurile pe baza de apa si alcool...

      Ștergere
  46. Buna ziua ,

    In cazul in care se foloseste hartie de 80 g in locul servetelului , tehnica e diferita? Hartia trebuie umezita?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic ar trebui sa mearga si cu alte hartii tiparite
      (dar atentie ! - nu cu jet de cerneala !) - trebuie sa incercati.
      Noi recomandam hartiile speciale ptr decupaj, servetelele si servetelele de orez.

      Ștergere
  47. buna ziua ! daca am o masuta de lemn vopsita de curand cu lac alb lucios mai trebuie sa o dau cu grund alb? ma intereseaza sa ii dau acel aspect de crapare si apoi patina.ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      In cazul acest puteti sa nu mai dati cu grund deoarece nu mai absoarbe suportul, in cazul in care doriti sa ramana exact nuanta masutei.
      Grundul mai are si o alta folosinta - daca doriti sa lucrati pe un suport alb.

      Ștergere
  48. Bravo! A iesit foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat tehnica aceasta pe o cutie metalica si primerul acrilic alb nu adera bine.Am dat de mai multe ori,dar tot mi se pare ca raman dare si nu acopera uniform.La metal/aluminiu ce tip de vopsea ar trebui sa folosim?Care ar fi produsele indicate?

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      In primul rand trebuie sa ne asiguram ca ati folosit primerul (grundul) de la Pentart (acelasi ca in tutorialul de mai sus) - deoarece este cel mai bun din ce am testat noi - link aici:
      http://www.complexart.ro/grund-acrilic-100-ml-52304.html

      Ptr. a iesi uniform se recomanda sa aplicati cu buretele - aici:
      http://www.complexart.ro/set-4-bureti-pensula-ant.html
      - aplicate mai multe straturi - iar intre straturi trebuie sa slefuiti, smirgheluiti si poate iesi perfect, oglinda !!!

      Ștergere
    3. Mai nou avem si noi mai multe variante de smirghel si in curand vom diversifica - aici:
      http://www.complexart.ro/smirghel-accesorii-finisare/

      Ștergere
  49. Buna. Incerc sa realizez un blat de sticla ptr o masuta cu tehnica servetelului. Nu prea sunt multumita de cum iese. Pe anumite zone am dat cu o ceara de invechire. Pe zonele astea mai pot aplica lacurile de crapare de la PentArt? Dar daca dau cu un strat de lac lucios peste ele, mai functioneaza craparea? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Lacurile de crapare in general se pot aplica pe orice suprafata si functioneaza daca respectati pasii confrom tutorialelor text si video. Prima data se obtine efectul de crapare apoi patina de invechire si doar la final se aplica lacul lucios - dupa ce lucrarea este gata.
      Va recomand de asemeni sa vizionati si canalul nostru de youtube unde puteti vede multe tutoriale video - cu siguranta va vor ajuta !
      Vedeti aici:
      https://www.youtube.com/channel/UCUotRXzjbK_hZ7saAtLcA4A/videos

      Ștergere
  50. Foarte folositior acest tutorial. Nu poţi da greş cu asemenea sfaturi.
    Recent am început şi eu un blog despre fotografie. Îl puteţi vizita aici: http://lucianastaseblog.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna ziua,
    daca vreau sa fac o masuta cu tehnica decoupage cat rezista la trafic? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Rezistenta depinde de lacul final pe care-l aplicati.
      Daca doriti o rezistenta foarte mare, atunci va recomand sa folositi un lac ptr. lemn special ptr. exterior - si sa dati 2-3 straturi.

      Ștergere
  52. puteti sa-mi recomandati un anume lac? sau aveti magazin si in bv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie pur si simplu sa mergeti la o firma de specialitate - Dedeman, Praktiker, orice firma de chimicale sau o firma specializata pe lacuri de interior si exterior si sa cereti cel mai bun (rezistenta si stabilitate la lumina) lac ptr. exterior - exista - si pe baza de apa si pe baza de solventi - trebuie intrebat la astfel de magazine !

      Ștergere
  53. super! Nu m-am considerat capabila de a face vreodata lucru manual, dar cu tutorialele dumneavoastra e imposibil sa dai gres. :) Mi-au iesit super si mie obiectele decorate :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumim ! :)
      Feedback-ul dvs. pozitiv ne stimuleaza si mai mult sa continuam si pe mai departe sa venim in ajutorul dvs.

      Ștergere
  54. buna,aceasta tehnica prezentata atat de frumos (incat faceti pofta si altora sa incerce...)merge si pe bucati de carton?bucati din care apoi sa pot face semne de carte de exemplu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Desigur, aceasta tehnica, "Decoupage" poate fi aplicata foarte bine si pe carton ! In caz ca se vor ondula putin cartoanele (depinde de grosimea lor), puteti sa le tineti la presat un timp si apoi aplica lacul final (lucios, satin sau mat) pe baza de apa sau alcool.
      Ptr. a deprinde mai usor aceste tehnici, va recomand sa urmariti si tutorialele noastre video care le puteti vedea pe canalul nostru YouTube aici:

      https://www.youtube.com/channel/UCUotRXzjbK_hZ7saAtLcA4A/videos

      Si multumim pt. apreciere !
      :)

      Ștergere
    2. Multumesc frumos sunteti deosebiti!

      Ștergere
    3. Cu placere :) De asemeni va recomandam sa urmariti si tutorialele video de pe canalul nostru YouTube - AICI:
      https://www.youtube.com/channel/UCUotRXzjbK_hZ7saAtLcA4A/videos

      Ștergere
  55. Pot reconditiona o masuta de cafea folosind aceasta tehnica?

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna ziua!
    As dori sa stiu daca patina de invechire se poate folosi si fara lacul de crapare? Daca da, cum? Sunt din Timisoara si am cumparat de la dvs din magazin, doar ca deocamdata la ce doresc sa fac nu vreau crapaturi. Am incercat sa gasesc un tutorial cu asa ceva doar, dar nu am reusit, nici nu am ajuns sa rasfoiesc toate postarile dvs, asa ca ma scuzati daca sunt putin pe langa subiect.
    Pe langa acest aspect mai doresc sa stiu daca pentru metale, gen baze filigree, pictate cu culori de la Pentart, ce lac de protectie ar trebui sa folosesc? Eu am exact acesta prezentat in material, de la Darwi, dar nu stiu cat rezista la bazele metalice.
    Multumesc!
    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, patinele de invechire, pasta si lichida de la Pentart se pot folosi pe orice suport decorat sau pictat, indiferent daca sunt sau nu crapaturi ! Pot fi aplicate cu pensula de porc sau carpa si lasate sau indepartate in functie de dorinta fiecaruia cat se doreste cu o carpa. Ulterior, desigur, obiectul decorat si patinat trebuie lacuit. Va recomand un lac nou, ingenios si de mult timp asteptat ! Lacul rezistent la spalat dupa uscare - WASH IT = http://www.complexart.ro/ke36m-lac-final-rezistent-la-apa-80ml-stamperia.html

      Ștergere
    2. Perfect! Va multumesc din suflet pentru raspuns! De cand sper si eu la un astfel de lac! Marti sunt prezenta in magazin. Este bun si pentru metale? Ca acest lucru nu apare la descriere.

      Ștergere
    3. Teoretic da, pt. ca este un lac universal - merita incercat !

      Ștergere
  57. Se pot folosi orice fel de servetele din comert?am gasit modele frumoase ce as dori sa le folosesc ca.model

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pot folosi orice servetele. Diferente pot fi la calitatea hartiei, calitatea printului si diversitatea modelelor. De exemplu noi avem pe site o diversitate impresionanta - peste 1000 de modele de servetele, calitate superioara - import Olanda in mare parte si cateva din Polonia si Germania. AICI:
      http://www.complexart.ro/servetele/

      Ștergere
  58. Cate cufere de lemn ca cel din video prezentat se pot decora cu cate un tub din fiecare produs folosit? Cred ca ati inteles ce vreau sa zic:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai multe cutii ! Exact nu putem sa va spunem, deoarece depinde de multi prea multi factori si in primul rand de fiecare persoana in parte !

      Ștergere
  59. Cu ce se poate realiza scrisul pe cutiile decorate cu tehnica servetelului?sunt markere speciale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      sunt multe variante ptr. a realiza scrisul pe cutii decorate.
      Va dau daor cateva exemple:
      - MARKER ACRILIC DARWI = http://www.complexart.ro/marker-acrilic-opac-darwi-varf-rotund-0-8mm.html
      - CONTUR LINER 3D = http://www.complexart.ro/contur-liner-acrilic-pentru-sticla-pentacolor-20-ml.html
      - MARKER SAKURA PERMAPAQUE = http://www.complexart.ro/marker-permapaque-1-0-mm-sakura.html
      - Marker permanent cu 2 varfuri IDENTI PEN - Sakura = http://www.complexart.ro/marker-permanent-cu-2-varfuri-identi-pen-sakura.html

      Ștergere
  60. stie cineva unde as putea gasi hartie de orez sau servetele Louis Voiton?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  61. buna vreau sa stiu ce trebuie sa cumpar pentru a decora un recipient din aluminiu si care sunt pasii ,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Pasii sunt identici, indiferent ca decorati un obiect de lemn sau unul de metal, aluminiu, etc. Doar subliniem ca la metal, aluminiu, sticla, care nu sunt suprafete absorbante este foarte recomandat sa curatati bine suprafata cu alcool si sa aplicati obligatoriu grundul, care de fapt, se recomanda sa fie aplciat si pe lemn !!!

      Ștergere
  62. intrebare: daca folosesc lacul acesta ca strat final pe un obiect de ceramica, cum pot netezi urmele de la pensula? mentionez ca am dat in strat foarte subtire insa fiind ceramica lacuita deja tot au ramas urme :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu inteleg mai multe lucruri ce ati facut si cu ce materiale:
      1 - in primul rand - ce lac ati folosit (adeziv lac decupaj sau lac de crapare?) (denumire, marca)
      2 - cu ce fel de pensula ati aplicat lacul - din par de porc, din par fibra sintetica ?
      3 - cum ati decorat ceramica, ce tehnica si cu ce materiale, denumire si marca + poze ?
      Ptr. a va putea ajuta, toate aceste rapusnsuri si eventual poze detaliate si clare la produsul decorat, va ruga sa ni le trimiteti pe adresa de email: contact@complexart.ro

      Ștergere
  63. Buna seara ! Imi place absolut orice este legat de handmade si homemade , ,inclusiv torturile , momentan sunt la capitolul cercetare si invatare ca apou sa pot pune in practica si eu ; as avea cateva intrebari dar momentan ma limitez la una sau doua ; am cutii de lapte praf si as vrea sa le vopsesc nu vreau servetel , se poate ? Ce produse pot cumpara ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua -
      Scuze pentru raspunsul intarziat, dar aici pe blog uneori nu putem rapsunde repede. Daca cutiile de lapte praf sunt din metal, va recomand sa folositi cele mai rezistete culori pe baza de apa - cele ptrnu sticla, ceramica, metal:
      AICI = http://www.complexart.ro/culori-ceramice/

      Ștergere
  64. Buna ziua, Din cate am mai citit privind aceasta tehnica, la lucrarile "crapate" - am inteles ca se foloseste inainte grundul de crapare ?! Vad ca in acest tutorial este folosit unul normal. Incerc sa deslusesc tainele acestei artei...doar ca sunt multe informatii de asimilat. Totodata, as mai avea niste intrebari:
    - cand se foloseste grundul negru (am inteles ca este recomandat cel deschis culoare pt evidentierea modelului de pe servetel);
    - cand se foloseste 22687 - Grund 100ml pt. culorile Dekor Soft - Pentart ? se poate folosi ca si baza, este acelasi lucru cu: 2493 Grund acrilic - 100 ml - Acylic Primer??
    M-ar ajuta mult raspunsurile voastre! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ptr. a va putea ajuta trebuie sa ne scrieti la adresa de email: contact@complexart.ro - intrebarea dvs. impreuna cu un numar de mobil unde va poate contacta specialista noastra pe decoupage.

      Ștergere
  65. Buna ziua. de anul trecut(2015)am prins si eu gustul cu tehnica servetelului.am facut cateva,,tablouri crapate si acum citesc ca ar fi trebuit sa le dau cu lac final. intrebarea este daca este vreo problema ca nu le-am dat cu lac final unele tablouri le-am facut cadou deci... intrebarea 2- am descoperit de curand ca la unor tablouri confectionate de mine in urma cu cateva luni li s-a schimbat culoarea:servetelul alb crapat si acrilicul alb s-au ingalbenit, care este cauza ?intrebarea 3 -pot folosi ca lac final pe servetel,vopsea acrilica si crapaturi lacul Eco de la kober? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      1 - Nu este o problema daca nu ati lacuit, este recomandat sa lacuiti dar nu e grav :)
      2 - NU stiu exact de ce vi s-a ingalbenit. Pot fi mai multi factori si in primul rand ce materiale ati folosit. Dar si daca stau in soare se mai pot ingalbeni.
      3 - Nu va recomand sa folositi lacul de la Kober. Mult mai calitative si stabile in timp sunt lacurile de la Pentart si Darwi. Le puteti studia si comanda de aici:
      http://www.complexart.ro/lacuri-finale/

      Ștergere
  66. Buna ziua,
    Am folosit pentru prima oara metoda de crapare biocomponent de la PentArt si nu mi-au iesit crapaturile.(pana acum foloseam un spray)
    Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la urmatoarele intrebari:

    1. conteaza cum se aplica vopseaua acrilica ? Prin tamponare cu buretelul sau se da cu pensula drept?
    2. solutia nr 1 se aplica cu pensula tot drept? sau se aplica cu pensula in directii diferite / compact?(asa am facut eu si cred ca aici e greseala)
    3. solutia nr.2 - aceeasi intrebare ca la pct 2

    In situatia data in care am folosit cele 2 componente pentru crapaturi dar aceastea nu s-au realizat pot sa repet peste lucrare pasul 1 si 2? sper ca raspunsurile dvs sa-mi elucideze neclaritatile.
    Va multumesc anticipat pentru un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      In primul rand trebuie facuta clar distinctia dintre "MEDIUMUL DE CRAPARE" si "LACURILE DE CRAPARE BICOMPONENTE"

      1. - Mediumul de crapare se aplica intre 2 straturi de CULORI ACRILICE contrastante (nu conteaza in ce directie si cum se aplica MEDIUMUL cu pensula) iar al 2-lea strat de vopsea va crapa.
      2. - Iar LACURILE de crapare formate din 2 componente se aplica la final peste lucrarea decorata, pictata, etc. Sunt 2 lacuri care se aplica la final, iar stratul 2 de lac va crapa si (ATENTIE !) CRAPATURILE nu se vor vedea fara sa aplicati o PATINA DE IVECHIRE !!!

      Eu cred ca dvs. ati fost obisnuita cu tehnica de crapare cu ajutorul unui "MEDIUM DE CRAPARE" (1 componenta). De aici a aparut confuzia.
      Mediumul de crapare Pentart are 1 SINGURA COMPONENTA (NU 2) si se aplica foarte simplu - INTRE 2 STRATURI DE CULORI ACRILICE.
      Dvs. ati folosit lacurile de crapare bicomponente care necesita la final si PATINA DE INVECHIRE !

      Pentru mai multe intrebari si lamuriri va rog sa ne scrieti un email cu nr. dvs. de tel. mobil unde va poate contacta specialista firmei in aceste tehnici - pe adresa:
      contact@complexart.ro

      Ștergere
  67. Buna seara,am si eu o intrebare.Peste acel grund alb,merge transferul de imagine ? si este musai sa folosim acel vernis la final ? pot folosi lac normal pentru lemn ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Desigur tehnica transferului de imagine se poate face si peste acest grund. Important este sa fie cat mai fin, eventual puteti slefui inainte. Cu cat suprafata este mai fina cu atat trasnferul se va face mai bine. Nu este obligatoriu dar este recomandat sa se foloseasca si un lac final, noi recomandam lacurile finale speciale ptr. arta si hobby-crative comercializate de noi - aici:
      https://complexart.ro/lacuri-finale/

      Ștergere
  68. Buna. Pentru sticla sunt tot produsele astea?
    Daca care sunt?

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna. Am vopasit cufarul de lemn cu o culoare acrilica,am dat cu adeziv,am lipit modelul,dupa am dat un strat de luciu. Acum am observat ca se duce vopseaua acrilica.de ce?

    RăspundețiȘtergere