duminică, 14 noiembrie 2010

Primii pasi in tehnica servetelului

Vom incepe cu un suport simplu. Vom avea nevoie de grund (vopseaua de baza cu care se va vopsi suportul), o pensula mai lata, adeziv si servetelul  imprimat cu modelul dorit.


 


Grundul este foarte important, indiferent care va fi suportul ce se va decora. Pentru ca, in primul rand este alb, astfel  modelele oricarei  hartii colate se vor vedea foarte bine. In al doi-lea rand orice culoare acrilica aplicata pe un  suport va sta mai bine pe acesta daca intre ele exista grund. Acesta se aplica cu un burete sau cu pensula.Dupa ce se usuca grundul (relativ repede, ca orice culoare acrilica) puteti sa incepeti decuparea servetelului.
Pentru aceasta tehnica, din servetelul care are 3 straturi se foloseste doar stratul imprimat, celelalte 2 fiind inlaturate.
Adezivul / lac pentru decupaj se aplica pe suportul gunduit cu pensula intr-un strat nici prea subtire dar nici prea gros,
apoi destul de repede se aseaza servetelul pe suport
si se apasa cu degetele, bine, bine pana cand cutele vor fi bine presate.
Imediat dupa presare, acelasi adeziv / lac se aplica peste servetelul lipit cu multa grija din centru inspre margini.Marginea servetelului care este in plus se poate indeparta cu o forfecuta inainte sau dupa uscarea lacului. Pentru o uscare mai rapida se poate folosi feonul.Dupa uscare, adezivul / lac  este complet transparent si izoleaza bine colajul facut. 

In curand, vom prezenta tehnica decupaj pe un suport mai complex - o cutie de bijuterii din lemn, unde va vom invata cum se folosec "spectaculoasele" lacuri de crapare si patine de invechire.

4 comentarii:

 1. Ma bucur ca am gasit acest articol, pentru ca vreau sa ma apuc de asa ceva. Cat de curand voi comanda materialele de la voi.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pot vopsi si capacul cu o vopsea acrilica mai inchisa?se mai cunoaste modelul de pe servetel?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tehnica decupajului cu servetel nu se vede pe fundal inchis ! Doar pe un fond deschis, acrilice deschise la culoare sau grund alb ! Daca doriti sa faceti decupaj pe fundal inchis trebuie sa folositi HARTIE DECOUPAGE - care are putere de acoperire - si nu este transparenta ca si servetelele sau hartie de orez.
   HARTIE DECOUPAGE puteti gasi aici: http://www.complexart.ro/hartie-decoupage/

   Ștergere