Prima prezentare a acestei tehnici am prezentat-o la Pentacolor si a avut un real succes, fapt ce m-a determinat sa v-o impartasesc si voua.
Gama de materiale folosite nu este mare insa timpul acordat creatiei trebuie sa fie suficient.
*
Astfel alegeti platoul care doriti sa-l decorati, culori pentru sticla / vitraliu de la Pentart, mixtion ( adezivul pentru foita imitatie aur sau argint ), foita imitatie aur sau argint - depinde de voi, culori acrilice mate - Pentart ( pentru ca au putere de acoperire ). Extra ar fi bine sa aveti alcool pentru spalat pensula / buretele, lac pe baza de alcool, spaclu, pensule, buretei.
*
Este bine de stiut ca platoul se decoreaza pe spate si inainte de a incepe pictura trebuie degresat cu alcool.
Aplicati prima data niste accente negre si eventual albe cu culorile de vitraliu. Negru si albul in gama Vitraliu sunt opace ceea ce ajuta foarte mult la desenul de pe o suprafata transparenta. Celelalte nuante sunt total transparente.
Apoi cu pensula sau cu un burete aplicati culorile. Este bine sa incepeti de la cele deschise si treptat sa le aplicati pe celelalte - pana la inchis. Suprapuneti in anumite locuri culorile asfel obtineti mai multe nuante. Pensula trebuie spalata dupa fiecare culoare cu alcool sau aveti pentru fiecare culoare cate o pensula. De asemenea, daca nu stiti sa obtineti culorile secundare din rosu, galben, abastru, ar fi bine sa aveti cat mai multe nuante deoarece culoarea da viata obiectului.
Dupa ce ati terminat cu pictura, lasati la uscat pana suprafata nu mai este lipicioasa. Aplicati apoi adezivul pentru foita / Mixtionul si lasati sa se usuce aprox 30 min, pana devine transparent si suprafata scartaie la atingere.
Luati foitele si lasatile sa cada pur si simplu pe platou pana toata suprafata este acoperita. Apoi cu un burete presati sa se lipeasca. Surplusul de foita puteti sa-l indepartati cu o pensula de porc, numar mai mare sau cu un tampon de vata. Apoi este foarte important sa izolati foita deoarece se va interveni pe suprafata ei cu culori acrilice pe baza de apa ( daca nu este izolata foita va oxida). Acest lucru il puteti face cu o culoare de vitraliu ce o aveti deja - eu am pus galben, cu lac pe baza de alcool sau cu incolorul din gama de vitraliu.
( Fiecare gama de culori vitraliu are o solutie transparenta - Colorless cu ajutorul careia se dilueaza culorile in scopul de a obtine mai multe nuante sau degradeuri de culoare. Cine incearca se dilueze culorile cu diluantul aferent - alcool sau petrol pentru ate game - trebuie sa stie ca aceste diluanturi vor subtia culoarea care ar putea sa curga de pe suport ulterior si de asemenea culoarea isi va pierde din proprietati - nu va mai adera la fel de bine pe sticla.)
( Fiecare gama de culori vitraliu are o solutie transparenta - Colorless cu ajutorul careia se dilueaza culorile in scopul de a obtine mai multe nuante sau degradeuri de culoare. Cine incearca se dilueze culorile cu diluantul aferent - alcool sau petrol pentru ate game - trebuie sa stie ca aceste diluanturi vor subtia culoarea care ar putea sa curga de pe suport ulterior si de asemenea culoarea isi va pierde din proprietati - nu va mai adera la fel de bine pe sticla.)
Dupa ce suprafata este uscata trebuie cu un spaclu sa incepeti sa zgariati. Faceti fara frica zgarieturi in toate directiile, mai scurte sau mai lungi, de grosimi diferite apoi cu degetul luati culoare si acoperiti zgarieturile.
Repetati procedura pana suprafata este impanzita de linii colorate diferit si pana va place rezultatul. Cand sunteti decisi ca este gata lasati obiectul la uscat o saptamana - sa se usuce bine in profunzime. Dupa o saptamana mai aplicati o data pe spate un strat de acrilic alb, negru sau ce culoare doriti deoarece in saptamana de uscare vor mai aparea crapaturi.
*
Cam asta ar fi! In rest sa nu va fie frica de interventiile personale. Acestea vor oglindi caracterul fiecaruia si vor personaliza lucrarea.
*
Si alte lucrari :))
Superb!!! :)
RăspundețiȘtergerema intereseaza cu ce se poate izola la final culoarea pentru ca obiectul sa suporte spalari repetate. ma gadesc i primul rad la pahare, platouri sticle
RăspundețiȘtergerebuna ziua, am o intrebare , nu se poate picta si pe fata platoului? ma gandesc ca sunt culori rezistente la apa si nu se spala prea des ca nu sunt farfurii...am luat culori vitrail de la complex art si imi fac bule, e o metoda speciala de aplicare? e o pensula speciala? multumesc, astept raspunsul cu nerabdare, vreau sa fac niste cadouri de sarbatori...
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
ȘtergereDesigur, ca se poate picta si pe fata platoului ! Doar ca tehnica prezentata de noi, Vetro Grafiatto are un efect deosebit pe fata, daca se lucreaza pe invers.
Culorile Vitrail de la Lefranc si in general este valabil ptr. toate culorile de sticla, trebuiesc aplicate cu o pensula cu par fin (merge si cu sintetic fin dar ideal cu par natural fin de veverita )
EXEMPLU CELE MAI BUNE - AICI:
http://www.complexart.ro/pensule-plate-seria-991-petit-gris-mix.html
- dar aceste pensule sunt scumpe, din pacate.
Dar sunt OK si sintetice - cele mai recomandate ptr. suprafete mari AICI:
http://www.complexart.ro/pensule-sintetice-late-seria-5073-da-vinci.html
Iar ptr. suprafete mici - AICI:
http://www.complexart.ro/pensule-sintetice-seria-374-da-vinci.html
Se pot folosi si pensule mai ieftine - dar v-am recomandat cele mai calitative ptr. tehnica picturii pe sticla.
De asemeni, la culorile vitraliu de la LEFRANC se recomanda putin sa se dilueze cam 5-10% cu solventul special sau cu esenta de petrol si sa se aplice cat mai "a la prima", dintr-o singura tusa sau din putine tuse - sa nu se frece de prea multe ori in acelasi loc cu pesula cu vopsea - ideala este aplicarea "a la prima". Si trebuie sa aveti grija sa luati vopseaua neagitata sau cu grija ptr. a nu se forma bule de aer.
Si nu in ultimul rand - trebuie sa exersati si sa faceti mai multe rebuturi pana o sa va iasa sa fiti foarte multumita de o lucrare. Este aproape imposibil sa va iasa din prima o tehnica care nu ati lucrat-o niciodata :) Trebuie putina rabdare, incercari, exercitiu si o sa va iasa :)