duminică, 17 aprilie 2011

Decoupage - Tehnica servetelului pe portelan

Inainte de toate as vrea sa va spun ca ceea ce am facut pe aceasta vaza de portelan se poate face si pe sticla sau ceramica smaltuita.
Am folosit adezivul/ lac decupaj pentru ceramica deoarece vreau ca dupa decorarea obiectului, acesta sa poata fi spalat fara probleme. Pentru acest lucru obiectul decorat trebuie incalzit si tinut in cuptor timp de 5 minute la o temperatura de 140 grade.


In rest pasii de decorare sunt aceeasi pe care i-am mai prezentat si in alte tutoriale decupaj.
Trebuie sa stiti ca in loc de servetel puteti folosi cu o mai mare usurinta hartia de orez imprimata.








Dupa lipirea servetelului am intervenit cu un contur de vitraliu negru. Acesta poate fi aplicat inainte de ardere sau dupa ardere. Unele contururi creaza probleme la arderea in aragaz si de aceea este mai bine sa fie aplicate dupa.





Si iata rezultatul:



44 de comentarii:

  1. As dori sa va intreb cand se usuca sau se incalzesc in cuptor la 140 de grade portelanurile dupa ce s-a uscat lacul final, cel lucios sau inainte? Eu as dori sa decorez niste cani de lapte din portelan alb si am achizitionat de toate dar nu cunosc acest detaliu.Va multumesc. adresa mea de mail ;avihocenco@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce s-a lipit servetelul sau hartia decupaj pe portelan - cu adezivul decupaj ceramic - si se usuca se poate arde pentru fixare nemainecesitand lac final. Acesta din urma il aplicati doar ca protectie pe un produs decorativ care ulterior nu se doreste a fi spalat din abundenta.

      Ștergere
  2. Genial tot ce este pe aici. Se poate decora o placa ceramica(faianta) cu tehnica servetelului, cu ce trebuie lacuita ca sa reziste in timp. As dori sa fac cateva placi decor pentru baie, singura problema ar fi sa reziste in timp la abur si solutii de curatat. Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, se poate decora si o placa de faianta in tehnica decoupage - aici exista un adeziv-lac special pentru ceramica:
    http://www.complexart.ro/adeziv-si-lac-decupaj-ceramic-pentart-50-ml-50492.html
    Iar la final obiectul decorat poate fi spalat daca dupa decorare este ars in cuptor 140 grade, 5 min.
    In cazul in care faianta este deja pusa atunci nu mai puteti pune obiectul la cuptor - atunci este mai complicat :) - eventual puteti sa dati un lac final de barca (iaht).
    Va mai recomand sa vizitati si tutorialele cu lacul sticlos (rasina bicomponenta epozidica) - este un lac extraordinar care imita sticla si daca dati peste o suprafata decorata cu servetel va arata ca o faianta superba :)
    http://creativhobby.blogspot.ro/2012/01/rasina-pe-decoupage.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand multumesc mult pentru raspuns, cat despre faianta...nici macar nu este aleasa. Este foarte interesanta acea rasina, ma intereseaza foarte tare durata de viata. Ar rezista in timp la aburi si detergentii obisnuiti de curatare a placilor ceramice?

      Ștergere
  4. Din pacate aici ne-ati prins ! :) Nu avem nici o idee macar care este durata de viata si rezistenta la intemperii a acestei rasini ptr. ca este relativ un produs nou ptr. noi si nu a trecut destul timp sa stim daca sunt probleme in timp. Teoretic ar trebui sa fie rezistent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles, trebuie sa studiez bine aspectul acesta pentru ca va ramane acolo ani buni, iar ilocuirea placi respective nu ar fi tocmai ceva simplu, plus ca ar putea aduce alte neplaceri.

      Ștergere
    2. Da, eventual as putea incerca sa le cer aceste informatii producatorului Pentacolor - :) Va tin la curent daca voi primi mai multe informatii.

      Ștergere
  5. Multumesc, astept cu mare interes detalii, cel putin teoretice.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua. Sint si eu prinsa de aceasta tehnica si imi place sa incerc tot. Am cumparat, printre altele, de la complexart si adeziv lac pt ceramica. Doar ca nu se intinde cum trebuie, parca e prea viscos, zic eu. Intrebarea este daca se poate dilua cu ceva, sau mrfa nu e de calitate.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,
    Acest adeziv ptr. ceramica este putin mai vascos fata de restul adezivilor. Dar daca este prea vascos si nu se poate intinde bine, atunci incercati sa-l diluati putin cu apa si sa-l amestecati foarte bine !!!
    - Oricum este bune de stiut ca acest adeziv nu trebuie folosit decat in cazul in care veti introduce ulterior obiectul decorat la cuptor.
    - Alfel nu are nici un rost si puteti folosi si pe sticla, portelan, ceramica, etc. orice alt adeziv decoupage universal.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Da, intentionam sa fixez in cuptor decupajul. O sa incerc diluarea, sper sa mearga. Daca nu, nu, asta e, mai sint si riscuri in arta :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Obiectul trebuie tinut in cuptor de la inceput, cand il pornim, sau doar dupa ce s-a incalzit deja la 140 il bagam 5 min? E risc de crapare?

    RăspundețiȘtergere
  10. In acest caz recomandam ca obiectul de sticla, ceramica sau portelan sa fie introdus in cuptor de la inceput, deoarece daca il introducem brusc, da, atunci exista riscul de crapare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca se depaseste cu pensonul, la lipirea cu adeziv bucatica decupata de fartie de orez sau servetel, se va cunoaste pe portelan adezivul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se vede, puteti aplica adezivul linistita, fara stres :)

      Ștergere
  12. Am si eu o intrebare am lucrat cu acest adeziv si dupa ce l-am pus la cuptor sau vazut liniile pensulei.Oare de ce ?
    Mentionez ca nu l-am diluat cu apa.Oare nu l-am intins bine?
    Am incercat sa lipesc tipul vechi de abtibild romanesc adica folia ce se ia de pe hartie in apa (waterslide).Sfaturi,idei...?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am putea puncta cateva lucruri:
      1 - Adezivul nu trebuie diluat cu apa dar, in schimb, pentru a nu se vedea pensulatia, trebuie intins bine cu o pensula fina (sintetica, dar fina) - sa nu ramana pasta, ptr ca atunci se va vedea pesulatia, chiar daca e transparenta
      2 - Trebuie ca produsul finit sa fie tinut doar 5 min. la 140gC.
      3 - Atentie - nu stiu despre ce folie este vorba - dar daca folia este de plastic, atunci este o problema, ptr ca plasticul nu trebuie introdus la o temperatura de 140gC ! Doar decoupage din hartie !
      4 - Nu este obligatoriu ca adezivul decoupage sa fie introdus in cuptor, daca obiectul realizat este folosit doar decorativ, adica daca este un obiect care nu va fi spalat des sau in masina de spalat vase ci doar sters de praf.

      Ștergere
  13. buna ziua...aveti in oferta dvs si un lac lucios care dupa aplicare sa devina rezistent la apa? doresc sa fac un platou de portelan cu adezivul pt ceramica dar as vrea, pt un luciu mai intens, si un lac final...multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Da - va recomandam sa folositi lacul CERNIT - dar va rugam sa cititi cu atentie descrierea produsului si sa faceti intocmai:
      http://www.complexart.ro/lac-transparent-cernit-lucios-30-ml.html
      o zi buna...

      Ștergere
  14. Buna ziua,

    va rog sa imi recomandati produsele necesare pentru a decora produse din piele si inlocuitor (posete, pantofi).

    va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  15. In primul rand v-as recomanda Tulip si gama de contururi de la Pentacolor. Apoi, o alta varianta ar fi sa faceti decupaj. Si nu in ultimul rand, daca cumva este vorba de piele intoarsa va recomand culorile textile Pentart sau Deco. Despre toate aceste produse si despre ceea ce fac veti gasi detalii pe siteul nostru - www.complexart.ro

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua. Vreau sa decorez cu tehnica decoupage niste placi de ceramica ce vor fi folosite pentru a pune recipientele fierbinti (oala). Dupa ce am folosit adezivul ceramic, ars in cuptor, nu are luciul pe care-l doresc. Ce lac se poate folosi, e ok lac transparent cernit, rezista la temperaturi inalte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Da, este o idee buna sa incercati lacul cernit deoarece acesta este un lac care tocmai ca se fixeaza la cald 110 grC / 15 min. Oalele fierbinti nu cred sa aibe peste 110 gr.C. Dar trebuie incercat, facute teste si apoi bagat in productie :) Nu stim cum se va comporta in timp, dar teoretic ar trebui sa fie ok !
      Va mai dau un lac interesant pe care ar merita sa-l testati - aici:
      http://www.complexart.ro/lac-transparent-50-ml-top-coat-varnish-g-t-lefranc-bourgeois.html
      - se pare ca acest lac are o fixare la cald la temperatura mai mare 150grC

      Ștergere
  17. Buna ziua, Mi-am cumparat 2 vaze de portelan albe, superbe dar din pacate nu se integreaza in noul apartament. As dori sa le vopsesc maro si sa fie rezistente la apa. Ma puteti ajuta cu sfaturi. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Va recomandam vopsele speciale ceramice - gasiti aici:
      http://www.complexart.ro/culori-pentru-sticla-si-portelan-30-ml-pentart.html

      Ștergere
  18. Buna ziua,
    Ma scuzati pentru intrebarea mea, care cred ca este off topic. Indraznesc, pentru ca am observat ca raspundeti celor care au avut intrebari. Daca aveti vreme si reusiti sa imi raspundeti va mutumesc anticipat.
    Intrebarea mea este legata de culori pentru ceramica cărora li s-a rupt capacul din plastic al sticlutelor in care se aflau. Urmarea este ca s-au uscat si nu se mai pot folosi. Exista vreun remediu? Sunt culori Nerchau. Mariana Popescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Desi intrebarea este "off topic" :) si nu se refera la produsele comercializate de noi - pe www.complexart.ro - totusi am sa va raspund :)
      Nu ! Din pacate toate culorile acrilice si ptr. sticla, ceramice, metal, textile, etc (lavabile si semi-lavabile) - TOATE care rezista la spalat dupa uscare - AU O USCARE IREVERSIBILA - adica nu mai pot fi diluate si refolosite ! Din pacate daca s-au uscat in borcan, le puteti arunca :( ne pare rau !

      Ștergere
  19. Buna ziua,
    Va multumesc mult pentru raspuns,
    Mariana Popescu

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua,

    As vrea sa decorez niste ghivece din teracota, portelan sau metalice si ma intereseaza daca pot folosi culori acrilice sau doar culori speciale de ceramica.Inca ceva nu imi este foarte clar. Aplic tehnica servetelului si la final trebuie sa le pun in cuptor pentru 5 min la 140 de grade dupa ce am dat cu lac final sau lacul nu il mai pun deloc sau lacul final trebuie sa il aplic dupa ce le-am scos din cuptor.
    Inca ceva. Am cumparat de la voi adeziv decoupage de 200 ml care se poate aplica pentru tehnica servetelului. Se poate folosi pentru aceste ghivece sau imi trebuie adziv anume pentru ceramica?Daca mi-ati putea indica un site in care se explica exact cum se aplica tehnica servetelului pentru ghivece de flori, v-as fi foarte recunoascatoare.Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      1 - la suprafete absorbante (gen ghivece de teracota) este foarte in regula sa se foloseasca si culorile acrilice clasice.
      2 - daca folositi adezivul decupaj pentru ceramica, atunci dupa ce aplicati servetelul introduceti obiectul decorat in cuptor.
      - depinde ce ce fel de lac final folositi - daca folositi un lac cu uscare la rece atunci nu trebuie sa se introduca in cuptor; daca folositi lac final pe care este specificat ca trebuie introdus in cuptor atunci, trebuie introdus in cuptor. Va uitati cu atentie ce scrie in descrierea produsului.
      Va dau mai jos un link unde puteti studia toate lacurile pe care le avem:
      http://www.complexart.ro/lacuri-finale/

      Ștergere
  21. Buna ziua,

    Stiu ca este "off topic", dar poate imi puteti raspunde. Ma puteti lamuri cand trebuie sa folosesc grund si cand trebuie sa folosesc primer acrilic?Care este diferenta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ne scuzati ptr. intarzierea raspunsului. Din pacate aici nu putem raspunde repede la intrebari. PRIMER ACRILIC - sau - GRUND - sau - GESSO = este exact acelasi lucru !

      Ștergere
  22. Buna,

    Cuptorul pentru ardere trebuie sa fie pe gaz (cu flacara) sau poate fi si electric?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Cel mai bun este cuptorul electric unde puteti programa temperatura exacta - ptr. ca o puteti controla. Pe gaz nu prea se poate controla teperatura si pot aparea probleme mari daca este temperatura mai mare decat cea specificata pe produs !

      Ștergere
  23. Buna ziua,

    Vad ca postarea mea nu apare. Revin cu intrebarea: cand trebuie sa folosesc primer acrilic si cand grund?Care este diferenta dintre ele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ne scuzati ptr. intarzierea raspunsului. Din pacate aici nu putem raspunde repede la intrebari.
      PRIMER ACRILIC - sau - GRUND - sau - GESSO = este exact acelasi lucru !

      Ștergere
  24. Buna ziua
    As dori sa decorez o cutie postala (din metal) cu tehnica decoupage. Ce adeziv si lac as putea sa folosesc tinand cont de faptul ca aceasta cutie va sta afara vara-iarna? As putea sa folosesc adezivul/ lac decupaj pentru ceramica?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua
    As dori sa decorez cu servetel o cutie postala care va sta afara (iarna-vara). Imi puteti spune daca adezivul/ lac decupaj pentru ceramica ar putea fi eficient pentru durabilitate? Sau imi puteti recomanda altceva care sa reziste afara? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      scuze ptr. raspunsul intarziat.
      In primul rand recomand ca cutia metalica sa fie degresata, curatata cu alcool inainte. Apoi puteti folosi si lacul adeziv universal de la Pentart fara probleme - important este lacul final: Va recomand lacul rezistent la spalat de la Stamperia Wash It:
      http://www.complexart.ro/ke36m-lac-final-rezistent-la-apa-80ml-stamperia.html

      Ștergere
  26. În cazul în care adezivul/ lac pentru ceramica s-a utilizat pentru a decora in tehnica decupaj o ladira din lemn, aceasta va dura in timp?
    Va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere