joi, 2 decembrie 2010

Tehnica servetelului si lacul de crapare bicomponent FINO


Tutorial video:


Tutorialul text:
Astazi vreau sa va prezint un alt lac de crapare minunat ce produce crapaturi foarte fine care chiar nu se observa fara patina de invechire. Lacul de crapare bicomponent FINO este un lac lucios ce da oricarui suport - decorat sau nu - o imagine finala de portelan.

Astfel, am luat o bucata de lemn pe care am grunduit-o cu acelasi grund pe care vi l-am mai prezentat in episodul anterior:


Dupa uscarea grundului, de aceasta data am ales in locul clasicului servetel o bucatica dintr-o hartie de orez cu model floral. Pentru cei care nu stiu, hartia de orez este mult mai usor de utilizat deoarece este mult mai rezistenta decat servetelul putandu-se intinde foarte bine pe orice suport fara a ramane urma de cute. Intradevar este mai scumpa dar contine multe modele si merita incercata.


In rest etapele sunt aceleasi intotdeauna. Deci aplicam lacul/ adeziv decupaj,



asezam hartia de orez si o presam bine cu degetele


dupa care o acoperim cu acelasi lac/ adeziv cu pensulatii din centru catre exterior.


Acesta este rezultatul: hartia intinsa bine si izolata de lac.


Cand adezivul/ lac este uscat o sa aplicam faza 1 a lacului de crapare FINO


care trebuie pus intr-un strat destul de gros (1.5 mm) altfel crapaturile nu vor mai aparea. Imaginea va arata asa:


Cand acest strat de lac este aproape uscat (inca putin crud) si va arata ca in imaginea de mai jos veti putea adauga faza nr 2 a lacului FINO.



Dupa ce ati aplicat faza 2 veti intra cu degetele in lac facand miscari circulare pe toata suprafat. Acestea le veti repete din cand in cand (la 5 minute) pana lacul incepe sa se usuce fiind lipicios.


Cand este uscat bine - atunci cand degetele aluneca pe suprafata lacuita si nu se mai lipesc de ea - crapaturile trebuie sa existe deja. Dupa cum am spus ele nu se vor vedea decat atunci cand aplicam patina de invechire. Eu o s-o folosesc pe cea bituminoasa de data aceasta




si asa o sa arate crapaturile:



Mai trebuie doar sa stergm bine cu o carpa ce nu lasa scame toata suprafata pentru a inlatura surplusul de patina. Eventual daca nu se curata bine imbibam carpa cu putina terebentina si stergem iar rezultatul va fi acesta:


In final, dupa ce suprafata s-a uscat (cateva ore - daca nu este urgent, mai bine a doua zi,) este recomandat sa se aplice lacul final, lucios sau mat, dupa preferinta fiecaruia, pentru a proteja produsul finit.

Foarte important ! - Sa nu care cumva sa lacuiti cu un lac pe baza de apa deoarece va afecta crapaturile.

Se recomanda in primul rand lac pe baza de alcool care se usuca foarte repede sau lac pe baza de ulei sau alchidice care se usuca mai greu dar care este foarte rezistent la apa.  

Frumos nu? :) Un lemn care arata ca o bucata de faianta veche sau portelan.
Acest lac se poate utiliza pe orice suport neted indiferent de materialitate. O sa-l prezint cu alta ocazie si pe sticla, ceramica si chiar pe panza.

Alte exemple:











90 de comentarii:

  1. Foarte frumos :) Multumim pentru tutorial. O sa incerc si eu, sa vedem ce-mi iese :)

    RăspundețiȘtergere
  2. o tehnica excelenta de a decora un obiect

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu placere, Biu!
    Spor le treaba si sa-mi spui cum ti-a iesit. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesant, dar dupa ce se serge cu trebentina ce se mai face? Se lasa asa, se aplica un lac sau trebuie sa se curete cumva trebentina? Ma gandesc daca nu ramane toxic produsul finit dupa aplicarea trebentinei.
    Scuze pentru atatea intrebari...si multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, buna remarca Oana!
    Voi mai adauga in articol acest detaliu final.

    Dupa ce se sterge cu terebentina se mai lasa la uscat, apoi, intr-adevar, este recomandat sa se aplice lacul final, lucios sau mat, dupa preferinta fiecaruia, lac (in engleza - vernis) care protejeaza produsul finit:

    http://www.complexart.ro/lacuri-finale/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De specificat ce fel de lac,pt ca eu am dat cu lac pe baza de apa si am stricat produsul.

      Ștergere
    2. Daca ati fi citit cu atentie, fara graba, tot textul din postare si chiar si de la comentarii ati fi vazut ca se specifica in mai multe locuri - ca trebuie sa fiti atenti sa nu folositi LAC PE BAZA DE APA ! NU ! NU ESTE VOIE - APA DIZOLVA STRATUL CU CRAPATURI !
      APARE IN POSTARE:
      "Foarte important ! - Sa nu care cumva sa lacuiti cu un lac pe baza de apa deoarece va afecta crapaturile."
      Dar nu este o problema - nimeni nu s-a nascut perfect si nimeni nu este perfect - la a 2-a incercare veti sitii :)

      Ștergere
  6. Ai putea sa ne spui unde se poate gasi hartie de orez cu imprimeuri?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru a primi raspunsuri detaliate suna te rog la Magazinul Creativ Hobby din Timisoara, pentru ca momentan nu avem hartie de orez imprimata decat acolo: Mob - 0735 847 422 sau Fix - 0256 212 205

    RăspundețiȘtergere
  8. Si speram ca in curand vom avea hartie de orez si in magazinul online - www.complexart.ro

    Daca iti faci cont: http://www.complexart.ro/inregistrare/ - vei fi informata cand vom introduce hartia de orez pe site.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca esti din Bucuresti, mai poti gasi hartie de orez si la colaboratorii nostri Magazinul Art & Hobby Center de pe Calea Grivitei nr 41.

    RăspundețiȘtergere
  10. Astazi am descoperit un magazin din Iasi cu produse de la Complexart. In acest fel am ajuns si aici, pe blog.
    Nu va pot spune ce incantare pentru sufletul meu :) De cat timp cautam acesti adezivi si lacuri de crapare!!!

    Multumesc mult si pentru tutorial! Mi-a fost de mare ajutor! Am facut prima proba pe o spatula de lemn si-mi place mult cum a iesit pana acum! Nu am folosit acel grund la inceput pentru ca nu l-am avut, insa cred ca ma incanta si ideea de a se vedea lemnul la final

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.. poti sa imi spui si mie te rog unde este magazinul in Iasi?

      Ștergere
    2. Buna - magazinul care ne reprezinta cel mai bine in Iasi se numeste TOP ART - aici am gasit mai multe detalii - accesati:
      http://urbo.ro/arta-mestesuguri/top-art-145883

      Ștergere
  11. Intr-adevar este interesant sa transpara textura lemnului prin servetel, la fel cum de interesant este sa pui servtelul si pe o sticla negrunduita. Singurul lucru care trebuie stiut este ca lemnul, chiar si protejat cu un lac final, in timp se inchide la nuanta. Dar asta depinde de gustul fiecaruia si de ceea ce urmareste sa faca.

    Multumim de apreciere si poti conta pe Magazinul Top Art din Iasi :) - spune-le sa aduca tot ce-ti doresti de la noi (Complex Art), pt ca sunt foarte seriosi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Ramo! Chiar nu m-am gandit ca lemnul s-ar putea inchide la nuanta in timp.

    RăspundețiȘtergere
  13. In sfarsit am inceput sa punem hartie de orez imprimata pe magazinul online: www.complexart.ro
    Deocamdata cateva modele - dar in curand vom pune mai multe :)

    http://www.complexart.ro/hartie-de-orez-decoupage/

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte util acest articol si multumesc pentru generozitatea cu care descrii atatea detalii, eu ma documentez de ceva vreme despre tehnica servetulului, dar nicaieri nu am gasit-o atat de bine descifrata ca tine! Cei de la Creativ Hobby din Timisoara sunt foarte eficienti - au onorat comanda foarte repede si au sunat sa ma lamureasca asupra unor detalii din comanda mea. Ma bucur sa avem si in Romania magazine de specialitate.
    Tabloul tau este minunat, iar hartia de orez aleasa de tine este foarte placuta ochiului. Iti apreciez mult stradania si meriti aplauze!

    RăspundețiȘtergere
  15. Este o incantare ce ti-a iesit!!!
    Acum, intrebarea mea: am o polita pe care as vrea sa o reconditionez cu aceasta tehnica, dar in acest moment este vopsita cu un verde de care as vrea sa scap - culoarea finala as vrea sa iasa cel mult un crem, daca nu alb. Ce ar trebui sa fac ca sa o pregatesc cat mai bine? Smirgheluirea cu un smirghle fin (400) si grunduirea ulterioara sunt suficiente?
    Iti multumesc mult pentru sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pasul 1 - neaparat un smirglu dur, astfel vei scoate cat mai mult din verdele politei si apoi la final smirglu mai fin.
    Pasul 2 - grunduire cu un burete - prin tamponare - si grund de la Pentart pentru ca este f. bun si acopera foarte bine. Se dau 2, 3 straturi iar dupa fiecare strat se smirgluie dupa uscare cu un smirglu mai fin si miscari circulare. Astfel vei obtine suprafata alba cum ti-ai dorit-o.
    Pasul 3 - decorarea suprafetei asa cum am facut eu in postare.
    La final recomand un lac de protectie rezistent la apa - de ex: lacul lucios sau mat de la Happy Color, dar in nici un caz un lac pe baza de apa.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ramo: Iti multumesc mult pentru raspunsul prompt, ramo. Sfaturile tale imi sunt foarte utile.
    O sa ma apuc de treaba imediat ce vor primi cei de la complexart.ro hartia de orez cu modelul dorit de mine.

    RăspundețiȘtergere
  18. Raluca, scrie-mi te rog link-ul cu hartia de orez pe care o astepti, ptr ca eu fac comenzile pe partea de creativ hobby la Complex Art :), astfel te pot ajuta sa nu astepti prea mult sau sa vedem daca se mai poate aduce modelul acela si cand.
    Poti sa-mi scrii aici pe blog sau direct pe email-ul firmei contact@complexart.ro

    RăspundețiȘtergere
  19. http://www.complexart.ro/hartie-de-orez-cu-motive-florale-35-x-50-273000.html

    ramo, acesta este modelul de hartie pe care il astept. Mai nou, am facut o fixatie pentru maci :D, dar oricum in bucatarie, acolo unde vreau sa pun etajera, am accesorii rosii. Sper, ca nuante, sa reusesc sa obtin fundalul ca in exemplul tau + flori de mac.

    Iti multumesc mult pentru ajutor! :*

    RăspundețiȘtergere
  20. Am trimis comanda catre voi (m-am hotarat asupra unui alt model de hartie de orez). Ma apuc de treaba imediat ce ajunge coletul si te tin la curent.
    Iti multumesc pentru rabdare si ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna. Excelenta lucrare!
    Am cateva nelamuriri:
    -in locul lacului de crapare Fino pot folosi cu acelasi succes Vernis crapare - bicomponent tot de la Pentart( asta am comandat...)?
    -inteleg ca Ecolac de la Kober nu e bun,fiind pe baza de apa...ce altceva pot folosi?lac pe baza de rasini alchidice,tot de la Kober, e bun?

    RăspundețiȘtergere
  22. Cu siguranta poti folosi lacul de crapare bicomponent cu care se lucreaza mai usor decat cu lacul Fino doar ca crapaturile vor fi mai dese si mai largi. Lacul Fino reda imaginea unei faiante, a unui email vechi. In concluzie este mai fin dar asta nu inseamna ca, cu celalalt lac nu vei obtine efecte minunate. Iar pe de alta parte acest lac bicomponent pe care l-ai cumparat tu se poate lacui cu orice fel de lac.
    Deci poti folosi si Eco lacul de la Kober.
    Spor la treaba si daca mai ai nelamuriri nu ezita sa ma intrebi!

    RăspundețiȘtergere
  23. @ramo: Ramo, m-am zapacit citind cele mai recente 2 comentarii: link-ul din textul tau de mai sus trimite catre "Vernis crapare - bicomponent - 50 ml - Fino". Vernis crapare - bicomponent de la Pentart despre care vorbeste "anomim" mai sus nu este unul si acelasi lucru? Deci, folosind "Vernis crapare - bicomponent - 50 ml - Fino" se poate aplica drept lac final Eco lacul de la Kober? (complexart.ro nu au momentan pe stoc lacuri finale)...

    RăspundețiȘtergere
  24. Exista doua lacuri bicomponente pentru crapare de la Pentart:
    1 - Lac bicomponent FINO:
    http://www.complexart.ro/vernis-crapare-bicomponent-50-ml-fino-753097.html
    si
    2 - Lac bicomponent (simplu, fara nici o alta specificatie):
    http://www.complexart.ro/vernis-crapare-bicomponent-50-ml-750898.html

    - in cazul in care pe lacul de crapare pe care il detineti scrie "crapaturi fine" sau in limba maghiara Finom, atunci se exclude lacuirea finala a sa cu orice lac pe baza de apa, acrilic, deoarece acesta din urma va dilua in momentul aplicarii stratul al 2-lea de lac FINO.

    Dupa ce obtii efectul de crapare, indiferent cu care din cele 2 lacuri de crapare bicomponente de mai sus le folositi - asa cum se poate vedea clar in postarea noastra - este recomandat ca obiectul decorat sa fie protejat (lacuit, vernisat) cu un LAC FINAL DE PROTECTIE:
    http://www.complexart.ro/lacuri-finale/

    - Personal noi nu cunoastem ce fel da lac final este final ECO de la Kober si noi nu l-am testat si nici nu-l comercializam.
    In concluzie, trebue sa-l incerci tu, daca vrei, sa lacuiest la final obiectul dupa ce ai obtinul crapaturile.

    In incheiere, sunt 2 etape foarte clare:
    1. - Obtinerea crapaturilor
    2. - Protejarea finala a crapaturilor dupa uscare cu un lac de protectie pe care-l alegeti.

    Daca cititi cu atentie si rabdare postarea, veti intelege foarte clar si va va iesi 100%.
    :)
    O zi frumoasa la toti !

    RăspundețiȘtergere
  25. @ timi: iti multumesc pentru raspunsul complet si prompt :).
    O alta intrebare: crapaturile facute cu FINO sunt foarte dese. Cam asa mi-au iesit mie: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150357849866146&set=a.10150319441121146.336827.533741145&type=3&theater.
    Am insa proiecte la care as vrea ca acestea sa fie ceva mai mari ca suprafata, deci nu atat de dese. Cu lacul bicomponent simplu, nu FINO am sanse ca aceste crapaturi sa fie mai distantate? Daca nu, atunci cu ce altceva (sau cum as putea face) sa obtin crapaturi cu suprafata mai mare?
    Multumesc din nou.

    RăspundețiȘtergere
  26. Pentru a putea obtine crapaturi mai largi trebuie ca grosimea stratului 1 FINO sa fie mai mare iar timpul de uscare al lui sa fie, mai mic :)

    Trebuie sa te joci cu mai multe incercari de grosime a stratului si timpul lui de uscare pana vei descoperii varianta care-ti place cel mai mult tie.

    Atentie! Cu lacul bicomponent simplu nu poti obtine crapaturi asa de largi.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am incercat sa obtin crapaturi doar cu lacul monocomponent, am lacuit suprafata cu un lac pe baza de apa. S-a uscat foarte greu. Oare acest lac poate fi folosit si la obtinerea crapaturilor cu bicomponent?

    RăspundețiȘtergere
  28. Gabriela,
    dupa cate vad, ai pus vreo 3 probleme in textul de mai sus:

    1. - am inteles ca prima data ai folosit un LAC DE CRAPARE monocomponent. Este OK ! Ai facut foarte bine! Sper ca ti-au iesit crapaturile :)

    2. Apoi, tu ai spus ca ai lacuit suprafata cu un LAC PE BAZA DE APA. Ce fel de lac a fost acesta ? Un LAC FINAL PENTRU PROTECTIE sau...altceva?
    Pentru a stii de ce s-a uscat foarte greu trebuie sa stim exact ce fel de LAC PE BAZA DE APA ai folosit...:) Oricum, noi va recomandam sa folositi pentru a proteja lucrarea finala LACUL FINAL PE BAZA DE ALCOOL DE LA DARWI sau PENTART - Cu acest lac PE BAZA DE ALCOOL niciodata nu veti avea probleme de uscare:) si se va usca foarte repede:
    http://www.complexart.ro/lacuri-finale/

    - cu atat mai mult cu cat la laculurile de crapare bicomponente FINO este chiar interzis sa se foloseasca ca lac final un lac pe baza de apa, deoarece va distruge crapaturile;

    3. Daca ati folosit un LAC FINAL PE BAZA DE APA, raspunsul este NU:
    - in general un LAC FINAL PE BAZA DE APA nu se poate folosi la obtinerea crapaturilor ci doar la protejarea finala a lucrarii.

    - pentru obtinerea crapaturilor exista lacuri speciale de crapare (monocomponente sau bicomponente) asa cum puteti vedea de la inceput foarte clar, in categoria din blog - tutorialele pentru Decoupage:
    http://creativhobby.blogspot.com/search/label/Tutorial%20-%20Decupaj

    RăspundețiȘtergere
  29. cum se folosesc lacurile vernice screpolante per quoadri si vernice invecchiante per quadri.multumesc LIA

    RăspundețiȘtergere
  30. Avem un produs identic cu ceea ce te referi tu de la firma Lefranc & Bourgeois:

    Set - Lac crapare si invechire - 2105542:
    http://www.complexart.ro/set-lac-crapare-si-invechire-2105542.html

    MOD DE FOLOSIRE:

    Pasul 1: Pregatirea suportului
    - daca suportul dvs este poros trebuie grunduit inainte de a incepe etapele
    - In general orice tehnica de crapare se poate folosi pe orice suport pictat cu acrilice sau culori de ulei, chiar si tempera sau pe orice suport decorat deja in tehnica servetelului, decoupage si uscat

    Pasul 2: Se aplica vernisul - LACUL DE INVECHIRE - intr-un strat de grosime medie si fiti atenti sa se acopere bine toata suprafata fara sa ramana mici goluri ne-observate.

    Pasul 3: Cand stratul nu mai este ud si incepe sa se usuce, devinind lipicios puteti incepe cu Pasul 4

    - in functie de cat timp se lasa la uscat primul strat (AGEING VARNISH) veti obtine diferite efecte de crapare:

    Pentru CRAPATURI LARGI:
    - timp de uscare intre 1 ora si jumatate si 2 ore si jumatate

    Pentru CRAPATURI MICI:
    - timp de uscare intre 2 ore si jumatate si 4 ore

    Este foarte dificil sa specificam exact timpul optim de uscare deoarece depinde foarte mult de anumiti factori: temperatura si umiditate. Pentru grabirea uscarii se poate folosi feonul.

    ATENTIE! - secretul este:
    - nu este voie ca primul strat sa se usuce perfect! - atunci nu mai apar crapaturi
    - testul este: sa fie putin lipicios sau cel mult sa scartaie suprafata cand te plimbi cu degetele - deci - sa nu fie perfect uscat!!!

    Pasul 4: Se aplica stratul 2 - CRACKING VARNISH (lac de crapare)
    - este recomandat ca lacul de crapare sa se aplice cu pensula in aceeasi directie
    - crapaturile vor aparea in aproximativ 1 ora iar dupa aprox 2 ore se va usca complet, dar nu se vor vedea foarte bine dacat abia dupa ce se va aplica patina de invechire.

    - ATENTIE! - daca dupa 1 ora crapaturile nu vor aparea (datorita temperaturii scazute) - folositi feonul la distanta de 50 cm si opriti procedeul cand vor aparea crapaturile
    - in caz ca nu sunteti multumiti de rezultatele obtinute, puteti sterge lacul de crapare cu un burete cu apa, lasati sa se usuce si repetati tot procedeul din nou - 1. lacul de invechire - 2. lacul de crapare si faceti modificari la timpul de uscare a primului strat.

    Pasul 5: Aplicati patina de invechire cu o carpa care nu lasa scame, frecand insistent cu miscari circulare.
    Pentru a intensifica crapaturile, curatati imediat suprafata de surplusul de patina cu o carpa curata care nu lasa scame (eventual putin inmuiata in terebentina sau esenta de petrol) pentru a ramane patina doar in crapaturi.
    - lasati sa se usuce 24 ore
    - (patina se mai poate aplica cu buretele sau pensula daca diluati patina cu esenta de petrol sau terebentina)

    Pasul 6: Dupa uscarea patinei (aprox 24 ore) - se va aplica inca odata un lac final - AGEING VARNISH (LACUL DE INVECHIRE) - recomandat pt protejarea tabloului sau obiectului decorat de dvs.

    VERNSUL DE INVECHIRE - este un vernis final lucios foarte bun si merita sa-l incercati chiar si pentru a vernisa tablouri, icoane, obiecte decorative, etc, conferin obiectului o tenta placut antichizata.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ramo, am si eu o intrebare. As dori sa folosesc ca baza-suport pentru tehnica servetelului o panza de in gata preparata, pe suport din lemn, (pentru pictura). Am nevoie de grund? Am nevoie de alte tipuri de produse decat cele folosite de tine in acest exemplu? Sau merg toate, daca voi aplica grund? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  32. Panza de in gata preparata are deja grund (daca este vopsita in alb). Daca nu esti sigur poti linistit aplica inca un strat de grund, nu se va intampla nimic. Din contra suportul v-a fi mai bine izolat si nu v-a permite ca adezivul decupaj sa fie absorbit.
    In rest, poti sa faci totul cu aceleasi produse care le-am folosit si eu, tehnica si pasii fiind aceiasi.

    RăspundețiȘtergere
  33. Multumesc! Un tutorial foarte clar, am facut si eu un tablou cu ochii pe calculator la fiecare pas :)
    Poti explica te rog si tehnica de invechire "shabby chic"? Asa parca se numeste. am inteles ca se foloseste pentru asta si ceara...nu imi este foarte clar. Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  34. Cu siguranta va urma foarte curand deoarece chiar o aveam printre prioritati. Voi incerca sa fac un tutorial foarte clar care sper sa va ajute. Aceasta tehnica mie imi place asa de mult incat cred ca voi intervenii putin si pe mobilierul din casa :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Functioneaza aceasta tehnica si pe fotografii scoase in studio foto? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  36. Da, functioneaza.
    Doar ca totusi, in general este bine ca hartia sa nu fie prea groasa. Dar merge...

    RăspundețiȘtergere
  37. Incerc aceasta tehnica pe o farfurie, pe partea dorsala. Cred ca n-am asteptat sa se usuce suficient lacul 1 cand am aplicat 2. Mi-au ramas dare de lac nr. 1. Ce sa fac? dupa uscare se poate ta cu smirghel?
    Pasta bituminoasa se poate aplica si mai tarziu, la cateva zile?

    RăspundețiȘtergere
  38. Nu este nici o problema daca au ramas dare - daca acestea sunt albe - deoarece vor disparea in cateva zile. Dar daca darele sunt tridimensionale, se simt tare la mana si nu sunt albe ci translucente atuncea nu prea cred ca le poti scoate cu smirghel. Nu-ti ramane decat sa crezi ca a fost o experienta din care ai invatat ceva si sa o iei de la capat. In ceea ce priveste pasta bituminoasa chiar este indicat pe lacul Fino sa se dea dupa mai multe ore sau a doua zi deoarece in acest timp crapaturile continua sa apara. Astfel nu vad de ce nu s-ar putea da si dupa 2, 3 zile.

    RăspundețiȘtergere
  39. Initialau fost alte dar amestecandu-se cu lacul nr. 2 au devenit translucente. La aplicarea pasului 2 s-au vazut crapaturile ... asta pana sa intervin eu cu degetul.
    O sa spal farfuria si incerc din nou.
    Pasul 1 in strat mai gros, dupa ce se usuca putin aplic stratul 2 si incep miscarile circulare cu degetul? sau mai astept sa se usuce putin lacul 2?

    RăspundețiȘtergere
  40. 1. In primul rand - este foarte important de stiut ca de abea dupa ce se aplica patina se vor vedea crapaturile. La lacul FINO, crapaturile nu se vad decat dupa aplicarea patinei !!! - Ati aplicat patina ?
    2. Daca nu se vor vedea crapaturile atunci trebuie sa spalati farfuria si sa ma repetati inca odata etapele.
    Si impotatnt !!! dupa ce se usuca putin stratul 1 - aplicati stratul 2 si incepeti miscarile circulare cu degetul IMEDIAT !!! - 3-5 minute - nu asteptati sa se usuce putin lacul 2 - trebuie IMEDIAT intervenit cu degetele. Posibil aici sa fi fost greseala...

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua,
    Am facut 2 incercari sa obtin crapaturi cu acest lac bicomponent si nu mi-au iesit niciodata. Nu inteleg ce am facut gresit. Este un timp dupa care trebuie aplicat lacul 2? Pe site scrieti ca atunci cand incepe sa scartie, aici nu scrie nimic de scartait, in schimb zice ca nu trebuie sa fie foarte uscat lacul 1, ca atunci nu mai apar crapaturi. Va rog sa specificati mai clar etapele, pentru ca nu vreau sa mai stric materialele.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi vindem foarte mult acest lac bicomponent si nimeni nu are probleme (eventual cel mult 1 % din clienti au ceva neclaritati sau intrebari) Daca cititi foarte atent tutorialul si comentarile - teoretic ar trebui sa va iasa.

      Cateva dintre cele mai importante puncte la acest lac sunt:

      1. - Cel mai importat lucru este ca suportul sa nu absoarba deloc !!! Adica sa fie grunduit si oricum sa incercati sa aplicati 2 sau chiar 3 straturi din primul lac (cu uscare intre aplicari) pentru a fi sigura ca nu este absobit de suport.
      V-ati asigurat ca atunci cand ati aplicat stratul Nr. 1 suportul nu a absorbit ?

      2. - Sa frecati circular cu degetul imediat dupa ce ati aplicat stratul 2

      3. - Crapaturile nu se vor observa clar pana ce nu aplicati patina. Ati aplicat patina ?

      Oricum daca nu vi se clarifica lucrurile dupa acest raspuns va rugam sa trimiteti un e-mail pe adresa - contact@complexart.ro - si sa ne dati nr. dvs. de telefon pentru a va suna si incerca sa clarificam mai multe detalii telefonic.

      Ștergere
    2. Cea mai buna veste a fost ca pot spala lacul Fino. Chiar ma gandeam ca am compromis cufarul. Merci. Tutorialele sunt super.

      Ștergere
  42. am si eu o intrebare...cumva lacul de crapare bicomponent poate fi diluat cu apa?ma refer la componenta 1care este mai vascoasa...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  43. Nu, nu trebuie sa diluati cu apa pentru ca isi pierde din proprietati.

    RăspundețiȘtergere
  44. Foarte frumos! Chiar aş vrea să încerc!

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna!

    Vreau sa fac un cadou personalizat pentru sora mea si am gasit acest link: http://www.breslo.ro/Product/Ladita-vintage--Maison-des-fleurs_782507 . Imi poti spune in pasi mari ce articole trebuie sa achizitionez pentru a face o ladita in genul aceleia? Imaginea poate sa difere, desigur. Insa nu stiu cum sa-i dau acel aspect "uzat". Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      accesand linkul de mai jos veti vedea ce produse sa comandati - dand click pe cuvintele scrise cu rosu:
      http://creativhobby.blogspot.ro/search/label/Shabby%20Chic
      - Pentru mai multe detalii, modele si produse va invitam sa studiati descrierea produselor de pe siteul nostru:
      http://www.complexart.ro/

      Ștergere
  46. Buna! Am o intrebare: cum pot folosi o fotografie pt tehnica decupajului? Vreau sa fac un cadou personalizat.Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  47. Scanati poza si scoateti-o la print pe o hartie de 80 gr. - apoi decorati cu tehnica decupaj:
    http://creativhobby.blogspot.ro/2011/07/noua-hartie-speciala-pentru-decoupage.html
    sau decorati cu metoda transferului pe care o puteti urmari in linkul de mai jos:
    http://www.complexart.ro/gloss-gell-237-ml-liquitex-medium-gel.html

    RăspundețiȘtergere
  48. Ma ajuta cineva cu un raspuns, va rog? Unde pot gasi mecanism pentru cutie muzicala? Vreau sa il folosesc la o cutie decorata.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  49. buna ziua ma intereseaza daca aceasta tehnica poate fi folosita si pe metal. Si deasemenea daca obiectul pe care se foloseste aceasta tehnica fie el metal sau lemn este rezistent la soare sau intemperii. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  50. Aceasta tehnica se poate folosi pe orice suport, inclusiv metal, pentru rezistenta la intemperii - este nevoie de un lac final, care sa fia aplicat peste lacul pe baza de alcol, recomandat de noi in tutorial - si acest lac final sa fie el, rezistent la intemperii si UV - atunci este OK - puteti cere la chimicale lac incolor rezistent la UV si intemperii pentru metal, sau lac de iahct (barca) cereti cel mai bun lac de genul si nu veti avea probleme - si va fi perfect ! :)
    Sau avem si noi un lac de genul dar e cam scump:
    http://www.complexart.ro/lac-de-barca-1-lt-transparent-lucios-verni-de-iaht-veleca-italia.html

    RăspundețiȘtergere
  51. va multumesc pentru promptitudine!

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna, daca am doua scaune deja vopsite in alb mai este necesar sa aplic grund acrilic alb? Si ce pasi si ce produse ma sfatuiti sa folosesc pentru a le da un aspect innvechit? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Daca scaunele sunt vopsite deja cu alb, nu mai este nevoie sa dati cu grund alb :)
      - dar din pacate nu avem timpul necesar sa oferim consultanta tehnica personalizata
      - tocmai din acest motiv am creat acest blog, pentru a oferi clientilor nostri tutoriale, idei creative, pentru a invata pas cu pas diferite tehnici si cum se poate lucra cu materialele care le comercializam
      - aveti pe acest blog foarte multe tutoriale pas cu pas, dvs. puteti alege ceea ce va place mai mult si va caracterizaza

      Ștergere
  53. Buna,
    Am o musuta lacuita, si vreau partea de deasupra sa aplic tehnica servetelului . Mai trebuie grunduita sau o slefuiesc si atat. Vreau picioarele si etajera de sub masa sa ramana lacuite. ce fac ?
    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Daca folosesti hartie decoupage, atunci nu mai trebuie grunduit si nici macar slefuit, doar daca doresti un anumit fundal, atunci se poate vopsi in prealabil cu o culoare acrilica aleasa.
      2. Daca folosesti harie de orez, care este transparenta, atunci este foarte recomandat sa aveti un fundal alb - recomandat in primul rand grund sau merge si acrilic alb sau culoare deschisa !

      Ștergere
  54. Buna ziua!De unde pot cumpara, din Bucuresti, cutii simple din lemn, adeziv si culori?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din mai multe locuri puteti gasi - dar cei care ditribuie cel mai mult marfa noastra in Bucuresti sunt Art Hobby Center de pe Calea Grivitei - www.profiart.ro

      Ștergere
  55. Buna ziua!
    Cum pot personaliza o cutie, folosind fotografia fiicei mele? Mi-ar placea tare mult sa reusesc...am nevoie de hartie speciala pt imprimanta?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Sunt mai multe variante de a transfera o poza pe o alta suprafata. Am sa va dau mai multe link-uri cu produse si tehnici pe care va rugam sa le studiati cu atentie si cu siguranta veti gasi solutia cea mai potrivita ptr dvs. de a transfera imaginea ficei dvs:
      1 - TRANSFER GEL: http://www.complexart.ro/dcftr100-gel-pentru-transfer-100-ml-stamperia.html

      2 - MEDIUM DE TRANSFER: http://www.complexart.ro/transfer-medium-transcryl-250-ml.html

      Pentru alte tutoriale video va recomandam sa ne vizitati si pe You Tube:
      http://www.youtube.com/channel/UCUotRXzjbK_hZ7saAtLcA4A

      Tocmai de aceea avem acest BLOG cu multe tutoriale si filmultete pe YouTube ptr a veni in ajutorul clientilor si a oferi idei creative doritorilor - dar trebuie sa studiati cu atentie si rabdare blogul si filmuletele de pe youtube.

      Ștergere
  56. Sant extrem de enruziasmat si placut impresionat de ceea ce a executat RAMO si dupa cum se vede si la numele meu sant pensionar si as vrea sa-mi mai ocup din multul timp liber ,deci printre altele as vrea sa intreb ,daca aceasta operatiune-TEHNICA LACULUI DE CRAPARE- rezista la intemperii (daca poate fi aplicata la niste stalpi de marmura),iar daca nu cu aceste materiale ,poate se poate executa cu altele si atunci cu care..??..
    Multumesc anticipat ,mult succes si multa,multa sanatate
    P.S.:
    As fi foarte bucuros daca mi-ati putea trimite raspunsul pe adresa de E-maill
    constantin_cascaescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezistenta la intemperii nu depinde de lacul de crapare sau pictura, etc - ci de LACUL FINAL DE PROTECTIE!!!
      - Puteti face orice pe staplp - sa pictati cu acrilice, sa faceti tehnica decoupage, sa invechiti prin tehnica lacului de crapare si multe altele...
      - Dar important la sfarsit este cu ce lac veti proteja lucrarea :)

      IMPORTANT ESTE SA FOLOSITI UN LAC REZISTENT LA INTEMPERII !
      Lacuri pentru exterior rezistente la intemperii si care nu ingalbeneste in timp. Aici trebuie sa intrebati la chimicale, etc...
      - Noi ce sitm ca sunt foarte rezistente la exterior ar fi lacurile, dar mai corect spus rasinile bicomponente - epoxidice - exemplu:
      - LACUL STICLOS = http://www.complexart.ro/rasina-epoxidica-lac-sticlos-30-15-ml-pentart.html
      sau
      - E227 - http://www.complexart.ro/e-227-300-gr-rasina-epoxidica-formulat-epoxidic-bicomponent-a-b.html
      sau
      - E721 - http://www.complexart.ro/rasina-vinilestere-721-1-kg-catalizator.html

      Ștergere
  57. as vrea sa stiu unde gresesc de nu-mi ies defel crapaturile? am mers pas cu pas dupa explicatia dvs...si nimic? fetele de la magazinul de unde am cumparat cele doua lacuri fino mi-au zis ca s-ar putea crapaturile sa apara si peste cateva zile, oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, da crapaturile pot aparea si a 2-a zi si crapaturile se vad doar daca aplicati patina. Ati aplicat patina ? Daca si asa nu au aparut crapaturile, inseamna ca primul pas a fost absorbit de suport, suportul nu trebuie sa absoarba pasul 1 (care este de culoare alba) pentru ca sa aibe unde sa alunece pasul 2 (si speram ca nu sunt puse etichetele gresit - pasul 2 are culoarea galbuie).
      Va rog sa cititi cu atentie si comentariile de sus, unde si alti clienti s-au lovit de anumite probleme si unde cu siguranta veti invata multe chestii...

      Ștergere
  58. Buna ziua!
    Cu ce tip de lac pot sa fixez desenul in tus pe care l-am facut pe sticla? Peste lac vreau sa folosesc culori pe baza de ulei. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi va recomandam sa faceti desenul in tus cu liner-ele cu tus de la SAKURA - MICRON care sunt foarte bune si mai rezistent la apa - le puteti comanda de aici: http://www.complexart.ro/liner-negru-pigma-micron.html
      Sincer, noi nu am incercat pana acum care lacuri ar mai OK - trebuie sa incercati sau cine stie acest detaliu sa ne spuna si noua.
      V-as recomanda totusi un lac foarte bun sub forma de spray - aici:
      http://www.complexart.ro/kes04-spray-verni-final-lucios-150-ml-stamperia.html

      Ștergere
  59. Multumesc mult! Desenez o icoana si nu vreau sa folosesc liner. Desenul in tus l-am facut cu pensonul.
    Ma gandesc, analizez si va scriu ce tip de las am folosit :)

    RăspundețiȘtergere
  60. Am testat. :) Pentru icoana, peste desenul facut cu tus, am folosit lac Savana cu teflon (important este sa nu fie un lac pe baza de apa) pe care l-am dat cu un penson lat, moale.

    RăspundețiȘtergere
  61. buna, interesanta ideea dar vroiam sa intreb daca se pune o poza printata pe hartie de poza se poate face la fel sau nu merge?

    RăspundețiȘtergere
  62. am facut o comanda mai mare la voi si acum am doua nelamuriri:1) am primit un produs pe care nu-l mai gasesc pe site si nu stiu daca este adeziv sau lac final. Cred ca este adeziv deoarece este alb, dar nu sunt sigura. Va rog sa imi spuneti daca este cel care se aplica inainte si peste servetel.2) am luat si adezivul pentart -varnish&glue. Se foloseste vreunul din aceste produse prin adaos de apa? daca da, cata? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      :)
      1. - Toate aceste nelamuriri personale - va rugam sa le rezolvam personal pe adresa de email: contact@complexart.ro
      - unde o sa va rog sa-mi scrieti exact codul acelui produs pe care nu-l mai gasiti pe site - mai mult ca sigur ca avem acel produs - dar codul este cel mai important - avem nevoie in primul rand de ultimele 5-6 cifre de la codul de bare - care puteti sa le introduceti si dvs. pe site in casuta " Cauta produse"
      Ceea ce se aplica inainte si peste servetel - da - intr-adevar este = ADEZIVUL CARE ESTE IN ACELASI TIMP SI LAC PTR. DECUPAJ - aveti link aici:
      http://www.complexart.ro/adeziv-decupaj-universal-pentart-50-ml-50096.html
      - ADICA CEL DE CARE ATI SCRIS SI LA PUNCTUL 2
      IMPORTANT ! IN GENERAL NICI UN ADEZIV, LAC SAU VOPSELE SPECIALE PTR. TEXTILE, STICLA, CERAMICA, ETC - NU E VOIE SA SE DILUEZE CU ADAOS DE APA, DEOARECE ISI PIERD DIN PRIOPRIETATI !

      Ștergere
  63. daca a fost decorate o cutie MDF cu tehnica servetelului....pana la final inclusiv lac de final,se mai poate sterge cu ceva tot decoupajul si redecoupage? sau doar prin slefuire
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa uscare nu se mai poate sterge, doar slefui, apoi re-grundui cu alb si face alta decorare.

      Ștergere
    2. Buna , de 2-3 zile tot incerc si nu imi ies crapaturile...unde gresesc???
      Am urmat "pasii" dar nu imi iese deloc.

      Ștergere
    3. Buna ziua, va rog sa sunati la magazinul de Arte, unde se afla in prezent trainer-ul nostru Camelia si s-o intrebati personal si sa discutati detalii telefonic - 0256432151

      Ștergere
  64. Puteti spune unde as putea gasi in caz a s-a postat, produsele care se folosesc la tehnica servetelului pe metal?poate si ceva explicatii cum se face transferul . Am tot cautat informatii dar nu gasesc .
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Decupajul se poate face pe apropape toate suporturile :)
      Inclusiv pe metal ! Si tehnica este identica cu cea pe lemn, totul este la fel ! Eventual este bine in toate cazurile sa curatiti bine suprafata inainte de lucru cu o carpa care nu lasa scame imbibata cu alcool.

      Ștergere
  65. Buna ziua. As avea nevoie urgent de un sfat.Cum as putea rezolva o problema - nu mi.a crapat lacul bicomponent, probabil din cauza stratului 1 prea subtire. Cum as putea rezolva asta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ptr. a va putea ajuta trebuie sa ne scrieti la adresa de email: contact@complexart.ro - intrebarea dvs. impreuna cu un numar de mobil unde va poate contacta specialista noastra pe decoupage.

      Ștergere
  66. Bună. Întrebarea mea este:am borcanele din sticlă lucrate cu hârtie de orez, cu bicomponent fino, ci patina și lăcuite cu lac pe baza de alcool. Sunt terminate de ceva vreme, pot să dau peste cu un lac mai rezistent la spălare, ecolac sau de yaht? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, eu va recomand mai de graba sa lacuiti cu lacul rezistent la masina de spalat = WASH IT de la Stamperia - gasiti aici: http://www.complexart.ro/ke36m-lac-final-rezistent-la-apa-80ml-stamperia.html

      Ștergere
  67. Am lacuit o cutie de lemn și se lipește margine cu margine. Ce este de făcut?

    RăspundețiȘtergere