sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Aplicarea fulgilor de foita imitatie aur, argint si cupru pe o farfurioara de sticla.


Acesta va fi obiectul despre a carui realizare vom vorbi astazi.




Inainte de toate as dori sa specific faptul ca metoda aplicarii foitei de aur se poate utiliza pe orice tip de suport cu diferenta ca suporturile absorbante cum ar fi lemnul, gipsul cartonul, rigipsul, panza etc, trebuiesc lacuite inainte de toate, astfel adezivul de foita  nu va fie absorbit iar foita va fi bine izolata si pe dedesupt. Si acum sa trecem la ale noastre.





 Vom face niste contururi pentru a delimita spatiile cu foita de cele colorate cu acrilic.




 Dupa ce conturul se va usca (15-30 min), aplicam mixtionul in zonele unde dorim sa avem foita.



 Dupa uscarea mixtionului - adica atunci cand acesta devine transparent si scartaie la atingere, aplicam resturile de foita de la Pentart.



 Ne ajutam cu pensula



 si cu degetele.





 Prin frecarea cu pensula indepartam surplusul de foita care ulterior il putem refolosi.



 Rezultatul va fi acesta.






 Vopsim spatiile ramase fara foita cu acrilicul metalizat albastru,





 apoi dupa ce se usuca il zgariem pentru a crea un joc grafic de linii.



  Vopsim cu o culoare acrilica deschisa peste albastrul zgariat iar cand se usuca se aplica un strat de lac de protectie.



 Si iata rezultatul final:








Post Scriptum - as dorii sa va spun ca puteti aplica foita si pe bijuterii din polimer clai sau orice alta pasta de modelat cu uscare la aer.

26 de comentarii:

  1. Merci, f. interesant! De mult timp cautam un tutorial. Eu vreau sa folosesc foita pe niste pietre, banuiesc ca principiul e acelasi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da - este acelasi principiu:
    aplicarea "foitei de aur se poate utiliza pe orice tip de suport cu diferenta ca suporturile absorbante", "trebuiesc lacuite inainte de toate, astfel adezivul de foita nu va fi absorbit iar foita va fi bine izolata si pe dedesupt "
    Si foarte important! - sa citesti si primul tutorial:
    http://creativhobby.blogspot.com/2011/01/aurire-pe-o-vaza-de-sticla.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca aplic pe canvas cum trebuie sa procedez?
    Va multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspunsul il gasim mai sus, adica o suprafata absorbanta (de exemplu panza) trebuie mai intai izolata pentru a nu absorbi inainte de ase aplica foita de aur sau argint. Se poate izola prin lacuire cu lacul pentru foita sau chiar mai inainte de lacuire se poate si grundui pentru a obtine o suprafata cat mai fina.
    Link-uri:
    http://creativhobby.blogspot.com/2011/01/aurire-pe-o-vaza-de-sticla.html
    si
    http://www.complexart.ro/aurire/

    RăspundețiȘtergere
  5. se poate aplica foita si pe corp, pe fata ...doresc sa o folosesc pt makeup...ce trebuie sa fac?? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate despre foita imitatie de aur pe care o comercializam noi, nu avem informatii sa fie testata dermatologic dar ramine la latitudinea fiecaruia sa decida daca va folosi un astfel de produs pe fata sau corp. Ideea este ca pielea trebuie sa respire astfel daca se foloseste foita in cantitati mici, teoretic este in regula.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o nelamurire; sunt unele bucatele de foita destul de mari care teoretic nu se pot inscrie intr-un contur desenat, fara sa-l depaseasca. Cum procedeaza artistul care exemplifica mai sus,pentru a obtine acea incadrare perfecta in conturul desenat?

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte simplu!

    Acum am sa-ti prezint pe scurt cum se face, dar speram ca in curand sa prezentam un tutorial foarte complex si foarte detaliat despre cum se aplica foita de aur si imitatia de foita, nu doar aceste bucatele, cazaturi de foita:

    - Prima data se creioneaza conturul unde doriti sa fie lipita foita de aur sau bucatelele de foita. Exact in portiunea creionata, aplicati cu grija si atentie, fara sa depasiti conturul, adezivul special ptr foita - adica Mixtionul. Dupa aceea, lasati mixtionul sa se usuce exact cat trebuie -(adica atat cat acel mixtion recomanda timpul lui de uscare - 15 - 30 min sau exista si alte tipuri de mixtion care se usuca la 3 ore sau chair si 12 ore) - atunci aplicati, pur si simplu cu mana foita sau bucatelele de foite, indiferent daca ele vor depasi conturul. Important este ca foita sa acopere neaparat toata suprafata pe care ati aplicat adezivul Mixtion. Dupa aceeea luati o pensula nici foarte fina, nici prea dura (sintetica sau cu par de porc) si frecati cu curaj suprafata unde ati pus foita si astfel va cadea tot surplusul de foita care a depasit conturul cu adeziv. Cazaturile le puteti aduna si pastra pentru alte lucrari.
    Apoi veti freca suprafata si mai bine cu o vata fina de bumbac 100% si in final veti lacui cu lacul final de protectie ptr foita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am uitat un lucru foarte important:

    Daca vreti sa aplicati foita pe o alta suprafata decat sticla (lemn, panza, ghips, carton, etc) este obligatoriu ca suprafata sa fie grunduita, finisata cu un smirglu foarte fin si izolata - (inainte de a aplica adezivul Mixtion) - cu acelasi lac special pentru foita.

    In concluzie:

    1. - suprafata se grunduieste pentru a nu absorbi si pentru a putea fi finisata cu smirglu

    2. - apoi se izoleaza cu lacul special pentru foita:
    http://www.complexart.ro/verni-lac-protectie-pentru-foita-100-ml.html

    3. dupa ce s-a uscat lacul izolant ptr foita, aplicati in strat mediu mixtionul cu atentie pe toata suprafata dorita.

    4. dupa uscarea recomandata pe Mixtion - 15-30 min. sau 3 ore sau 12 ore(atunci cand va plimbati cu degetul pe suprafata si mixtionul scartaie - nu mai lipeste dar nici nu este foarte uscat) - atunci aplicati foita peste tot unde este mixtion

    5. apoi indepartati cu curaj surplusul cu o pensula de porc sau sintetica

    ORICUM - CEL MAI IMPORTANT ESTE SA INCERCATI SI SA EXERSATI - PTR CA NU VA VA IESI PERFECT DIN PRIMA :)

    Mai multe detalii la urmatoarele tutoriale :)

    RăspundețiȘtergere
  10. felicitari pentru realizarile si descrierile minunate!
    Lucrez la Lic Pedagogic din Timisoara si m-ar onora o activitate impreuna cu d-voastra si elevii mei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Obiectivul nostru este tocmai, ca prin aceste tutoriale sa puteti la randul vostru sa aratati mai departe si chiar sa organizati cursuri si astfel sa putem cu totii contribui la educarea plastica, mai ales pe partea de creativitate, decoratiuni handmade unicat de bun gust.
    Ar fi bine ca cei mici si cei mari sa faca lucruri cu mana lor si sa aiba si alte preocupari mai reale decat lumea virtuala a internetului si TV-ului.
    In concluzie va dorim succes !
    :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari! Sunt profesoara la un liceu din Medgidia si am organizat doua intalniri de acest fel cu elevii mei. I-am invatat tehnica decupajului, decorarea unor obiecte de ceramica, confectionare de felicitari tehnica quilling. Au fost foarte incantati. Produsele obtinute au fost prezentate intr-o expozitie cu vanzare. Banii stransi( nu foarte multi, dar nici putini) au fost folositi pentru a face cadouri de Craciun copiilor din familii cu venituri foarte mici. A fost o experienta deosebita pentru ei si pentru mine si vom continua sa facem asta. Una dintre eleve a fost atat de impresionata incat a facut comanda de produse necesare tehnicii decupajului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, felicitari pt ceea ce credeati ! aveti intr-adevar un dar !
    as dori si eu sa ma informati daca se poate uc o nelamurire...: foitele de aur/sau argint se pot aplica pe material textile (vestimentar,gen o bluzita sau rochita) si daca da cum? tot cu Lac?
    V-as multumi din suflet daca m-ati ajuta
    In asteptarea unui raspuns ,Va doresc o zi placuta:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,
    Inca nu am experimentat sa lipim foita pe material textil. In mod normal exista vopsele speciale pentru textile (inclusiv metalizate - auriu, argintiu, etc.) care rezista la spalat dupa uscare:
    http://www.complexart.ro/culori-textile/
    si
    Tulip:
    http://www.complexart.ro/culori-multisuport-3d-tulip/
    Intr-adevar, nu arata asa de bina ca foita de aur sau imitatie de aur. Daca totusi doriti neaparat, se poate incerca (de lipit se lipeste la fel ca pe orice suport - care trebuie grunduit inainte sa nu absoarba) doar ca nu garantez ca va rezita la spalat - eventual daca doriti neaparat si va grabiti, va pot recomanda ceva variante sa incercati si cum, doar ca nu pot garanta cum va rezista la spalat, ptr. ca noi inca nu am experimentat aceste variante, care teoretic cred ca vor functiona. Iar pe viitor, no pot promite cand, ptr. ca stam foarte pros cu timpul, vom posta mai multe tutoriale cu aplicarea foitei pe diferite suporturi si atunci vom incerca si pe textile.

    RăspundețiȘtergere
  15. Gruntul de care se face vorbire,se gaseste si incolor...transparent...???..as vrea sa pastrez nunta naturala a lemnului..
    Mi de mulumiri ...santeti minunati ...succes...!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim de aprecieri !
      Nu prea inteleg rostul intrebarii la aceasta postare - "APLICAREA FOITEI DE AUR"
      Daca doriti sa aplicati foita de aur pe lemn - e clar ca foita va acoperi grundul si atunci nu mai conteaza daca grundul este transparent sau nu.
      Dar, da, daca doriti avem si grund transparent in magazinul nostru online - accesati link-ul de mai jos:
      http://www.complexart.ro/gesso-transparent-118-ml-liquitex.html

      Ștergere
  16. Buna ziua. Doresc sa decorez un dulap de baie din pal lucios rezistent la apa cu un model cu culori acrilice si fulgi foita imitatie de aur. Voiam sa va intreb daca mai e nevoie de aplicare grund dupa degresare si curatare suprafata sau pot aplica direct conform instructiunilor de mai sus si la final sa aplic lacul pentru foita? In alta ordine de idei doream sa stiu parerea dvs cu privire la rezistenta unui astfel de decor in timp. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua,
    As dori sa aplic acest tip de foita pe un pal lucios (un dulapior de baie). Am cumparat si lacul special pentru foita si mixtionul. Intrebarea mea era: in afara de degresarea suprafetei, aplicarea lacului, mixtionului si apoi a foitei mai trebuie sa fac ceva inainte? Credeti ca va rezista acest decor pe o astfel de suprafata? Doresc sa mentionez ca in afara de foita as dori sa mai aplic si un sablon cu culori acrilice pe care apoi sa il dau cu lac si nu stiu daca o sa reziste, de aceea aveam nevoie de un sfat avizat. Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, scuze ptr raspunsul intarziat.
      Pentru aplicarea corecta a foitei sunt 3 reguli de baza importante ptr suport !

      1. Suportul este ideal sa fie cat mai lucios si fin
      2. Sa nu absoarba (de aceea este nevoie de grund - doar pe suporturile absorbante) (sticla sau palul lucios nu absoarbe - asa ca este suficient sa se aplice doar lacul ptr foita ca baza)
      3. Trebuie neaparat ca inainte de aplicarea mixtionului sa aplicati acel lac pe baza de alcool pentru izolare si care face si mai bine sa nu absoarba suportul

      In concluzie ! Este total interzis ca suportul sa absoarba!!!

      Ștergere
  18. Buna. Pe mine ma tenteaza sa aplic foita de aur pe un candelabru, de unde a sarit, banuiesc tot foita, fiindca unele zone sunt argintii, altele aurii. As dori sa stiu daca in afara de adeziv, foita si lac, in acest caz, mai este nevoie si de altceva. Multumesc.
    Foarte fain materialul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua - Prima data trebuie aplicat lacul ptr. foita - apoi adeziv - apoi se lipeste - apoi iarasi lacul - foita trebuie sa fie perfect izolata de lac - si de desupt si pe deasupra - dar oricum - daca nu ati mai pus nicioadata foita va recomanda sa faceti exercitii in prealabil pe alte suporturi de sacrificiu pana va acomodati cu tehnica - apoi sa lucrati pe un produs la care tineti :)

      Ștergere
  19. Multumesc din suflet pentru sfat. Mult succes in tot ceea ce faceti.

    RăspundețiȘtergere