luni, 29 aprilie 2013

Decoupage pe textile - Tutorial.Astazi va voi prezenta cativa pasi de care va puteti ajuta pentru a decora un material textil - plasa, poseta, fata de perna, perdea, tenisi etc.
In tuorialul de mai jos s-a decorat o poseta de bumbac natur cu tehnica decoupage cu hartie de orez, sablon, Tulip si culori pentru textile.
Dar puteti lucra si cu alte culori textile sau alte contururi cu varf mai subtire.


In prima faza dupa ce ati ales suportul, rupeti modelul de pe hartia de orez, acela pe care-l doriti pe suport. Este bine sa rupeti hartia si sa nu o decupati cu foarfeca deoarece marginea acesteia se subtiaza si in momentul in care se lipeste dispare in tesatura iar aceasta este valabil pentru decoupage cu hartie de orez pe orice alt suport. Apoi dupa ce ati pus o hartie in interiorul posetutei pentru a nu ajunge cu culoare si adeziv pe spatele ei aplicati adezivul lac decupaj pentru textile si lipiti modelul din hartia de orez.


Fixati-l bine prin presare cu degetele apoi aplicati adezivul lac decupaj si pe deasupra asa incat sa fie izolat foarte bine modelul. Aplicati adeziv din mijlocul hartiei inspre margini.


Dupa uscare ( aici puteti sa va ajutati si de feon) incepeti sa pictati in jurul modelului cu culori textile ce se fixeaza la cald. Puteti picta cu pensula sau cu buretele, cu o culoare sau mai multe pentru a crea efecte picturale. Incercati sa fie apropiate culorile de ceea ce aveti pe model pentru a nu iesi foarte mare contrastul intre fond si hartia de orez. Aici s-au folosit 2 culori: verde olive si potery.
Dupa ce ati terminat de pictat folositiva de sablon pentru a crea modele vintage si in jurul hartiei lipite astfel creand un tot unitar. Folositi o culoare contrastanta fata de cea a fondului.
Dupa uscare calcati cu fierul toata poseta timp de 5  minute pentru fixarea culorilor astfel veti putea spala ulterior poseta manual la 30 grade.


Pentru ultimele detalii folositi Tulip pentru a crea efecte tridimensionale pe model. Acesta se usuca aparent repede si dupa 72 ore poseta se poate spala, fiind un produs rezistent la spalat cu uscare la rece.

2 comentarii:

 1. Buna ziua,
  Am un lac decupaj pentru textile de la Pentart, dar are o structură gelatinoasa, gros si teapan ca budinca. E normal sa fie asa?. Cum se poate subtia si omogeniza pentru ca mi se pare foarte greu de lucrat cu el asa?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua,
   Da - asa este acest adeziv / lac decoupage pentru textile ! Este normal sa fie asa, deoarece trebuie sa se formeze 2 straturi consistente - sub servetele si peste servetel - care sa reziste ulterior la spalat :) Are o consistenta mai groasa, gelatinoasa, nu este voie sa fie diluat cu apa, trebuie sa sa fie intins bine pe suprafata - cel mai indicat cu o pensula cu par de porc - ptr ca are o elasticitate mare. Va dau linkuri ptr. pensule cu par de porc - pret bun:
   1 - http://www.complexart.ro/pensule-late-din-par-de-porc-seria-675-vincent.html
   2 - http://www.complexart.ro/pensule-seria-12-vincent.html
   sau sintetice - elastice:
   1 - http://www.complexart.ro/pensule-sintetice-late-masserini.html

   - In nici un caz - ptr a intinde un astfel de lac nu sunt bune pensulele cu par moale - gen veverita :)

   Ștergere