marți, 10 aprilie 2012

Foita de aur

Aurirea unei suprafete tridimensionale este cat se poate de usoara. In primul rand aceasta se poate face cu imitatie de aur sau foita de aur autentica. Valabil pentru orice suprafata din lemn sau orice material absorbant, este ca acestea trebuiesc izolate cu lac pentru foita sau serlac inainte de aplicarea mixtionului (adezivul pentru lipirea foitei) pentru a nu fi absorbit.



Eu am ales sa auresc un coltar din lemn, cu imitatie aur. La fel ca acesta se poate decora o rama cu stucatura sau orice alta suprafata plana sau 3D. Dupa ce coltarul a fost izolat cu lac se aplica mixtionul pe baza de apa sau pe baza de ulei si se lasa la uscat pana ce suprafata devine usor lipicioasa si scartaie la atingere.




Apoi acoperiti suprafata cu foita.



Bineinteles ca foita nu acopera din prima toata suprafata, de aceea se preseaza cu o pensula de porc si se acopera cu inca un strat sau mai multe de foita - dar fara mixtion de aceasta data - pentru a se lipi si in adancime, acolo unde nu s-a lipit foita din prima faza.








In orice caz, daca la prima lipire a foitei, obiectul nu a fost bine acoperit se repeta procedeul incepand de la mixtion s.a.m.d.



Lustruind cu pensula de porc, cazaturile se inlatura iar obiectul incepe sa arate bine.




In faza aceasta se aplica lacul de protectie care opreste oxidarea foitei si ii ofera protectie.



Dupa uscarea lacului am patinat putin coltarul pentru a-i evidentia adancimile si a-i da o senzatie de vechi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu