marți, 29 ianuarie 2013

Rasina transparenta Cristallo - mici secrete


Situatii intalnite in turnari - rasina Cristallo


            In turnarea pieselor din rasina de incluziune Cristallo se intalanesc situatii nedorite care pot afecta calitatea si / sau aspectul pieselor. Urmatoarele exemple se doresc a fi un sumar / indrumar al unor astfel de cazuri cu expunerea cauzelor ce pot duce la aparitia acestora, precum si solutiile de remediere, acolo unde se mai poate.

1. Interpretarea, graba si aplicarea incorecta a datelor din fisa tehnica, este una dintre cele mai des intalnite cauze ale aparitiei rebuturilor si a pieselor cu complicatii. 

           Este foarte important ca: 
- raportul de amestec sa fie respectat in raport cu masa totala de rasina folosita in amestec !

- nu grabiti polimerizarea prin marirea cantitatii de catalizator caci va fi afectat rezultatul final !

Realizarea de amestecuri corecte se face mai greu la cantitati foarte mici de rasina, astfel ca este foarte greu de dozat practic cantitatea corecta de catalizator pentru 10 -15 gr de rasina  (chiar daca se foloseste seringa de insulina pentru catalizator), o picatura in plus din acesta poate insemna o concentratie mai mare in amestec. 

Ce se poate intampla daca se introduce mai mult catalizator ?

a)  Piesele se contracta prea repede si apar denivelari pe suprafata de contact cu matrita. 


Rezolvarea problemei :
denivelarile aparute se slefuiesc manual, dupa cateva ore de la executarea tratamentului termic cu pistolul de aer cald, cu hartie abraziva de apa, cu granulatie 800 apoi 1200, urmate de slefuire cu pasla sau lacuire in strat subtire. In urma slefuirii cu hartie abraziva raman usoare zgarieturi care vor disparea imediat in cazul lacuirii. Folositi manusi pentru a nu lasa amprente.

b) Piesele se pot sparge datorita caldurii rezultate ca urmare a reactiei de polimerizare, rezultand piese rebut.


Fenomenul de crapare a piesei apare si in cazul turnarilor de cantitati mari in strat gros, chiar daca este raportul de amestec corect (de aceea se recomanda in fisa tehnica turnarile in 2-3 straturi) .

2. Matrita in care se toarna rasina nu trebuie sa contina impuritati (scame, praf, etc). Este foarte important ca matrita sa fie uscata. In cazul in care raman stropi de dizolvant in matrita, in acel loc, rasina nu se va intari. In cazul in care raman  picaturi sau urme de apa in piesa, va ramane un gol de forma portiunii ude Obiectele ce se doresc a fi incluse in rasina, trebuie sa fie foarte bine uscate. Cele care contin goluri / pungi de aer, este recomandat a fi introduse inainte de realizarea incluziunii, in rasina (fara catalizator) pana se elimina aerul si abia apoi se vor adauga in amestecul ce se va turna.

3. In cazul folosirii unei matrite cu mai multe forme si se folosesc pigmenti, nu turnati pigmenti diferiti pe aceeasi matrita la aceeasi turnare. Contaminarea pieselor este foarte probabila. 


4. Paharele in care au fost amestecuri cu pigmenti nu se refolosesc pentru alte nuante de pigment, dat fiind faptul ca la introducerea rasinii pentru un nou amestec, o parte din stratul vechi, intarit, se va dizolva si va contamina.


Bineinteles, daca se doreste, se pot obtine combinatii interesante, neasteptate si unice :).

5. Omogenizarea  grabita a amestecului poate sa duca la aparitia bulelor de aer in piesa turnata.


Daca in vasul de amestec au aparut bule, lasati amestecul un minut  pentru a permite ridicarea si spargerea pungilor de aer.

6.  Se pot turna piese din rasina Cristallo si in forme rigide, atat timp cat unghiurile formei permit scoaterea piesei. Rezultatele cele mai multumitoare le-am obtinut  atunci cand am aplicat un strat de Polivinol pe forma rigida (in acest caz o farfurie de ceasca) 


Piesa obtinuta in forma netratata a iesit  cu o denivelare in centru 


pe cand cea cu Polivinol, a iesit cu un dom perfect .

7. Realizarea unui cabochon de calitate nu este o treaba de scurta durata. Dupa polimerizarea piesei, tratati termic conform tutorialului, lasati piesa cateva ore in spatiu ferit de praf, si abia apoi treceti la slefuire, lacuire, etc. In cazul in care alegeti sa lacuiti piesele, aplicati un strat uniform si subtire de lac (recomandam lacul pe baza de alcool de la DARWI sau PENTACOLOR (fara a-l dilua pentru a-l face mai lichid) si lasati 24 ore la uscat fara a-l atinge, chiar daca pare uscat. Aplicarea de strat gros duce la creerea unor “riduri” pe suprafata piesei datorita intaririi neuniforme a acestuia (partea aflata in contact cu aerul creaza pelicula pe cand cea dinspre piesa este inca lichida).


Daca intalniti aceasta problema, stergeti piesa cu o carpa curata, imbibata in alcool, iar dupa uscare reluati lacuirea.

8. Nu coaceti piesele obtinute in cuptor !!!
Cristallo contine accelerator si nu permite coacerea in cuptor !

In concluzie:

O piesa corect turnata, fara denivelari, tratata termic corect cu pistolul de aer cald, daca este lasata intr-un spatiu ferit de praf, timp de 1-2 saptamani nu mai necesita lacuire, prelucrare, sau alte batai de cap :)

Mutumim pentru acest tutorial lui Florin Borduz.


11 comentarii:

 1. Interesant de știut ! Mulțumiri :). Rășina e următoarea pe lista mea:)) .

  RăspundețiȘtergere
 2. Important de citit si primul tutorial - ma gandesc ca deja l-ati citit :)
  http://creativhobby.blogspot.ro/2012/08/rasina-transparenta-pentru-turnare.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua, am vazut ca unii fac din aceasta rasina niste cabochone sferice in care pun flori uscate, aveti matrita pentru asa ceva sau stiti unde se gaseste?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, clar ! Avem si asa ceva :)
   Aici:
   http://www.complexart.ro/mulaje-matrite-cabochon/

   Ștergere
  2. Acolo am vazut doar forme rotunde, nu si sferice.

   Ștergere
  3. Pai asa arata un cabochon - o jumatate sau un sfert de sfera. Daca doriti o sfera (ca o bila, minge) intraga atunci este mai complicat :) trebuie turnat din 2 bucati si lipite intre ele.
   Mai puteti gasi matrita in forma de sfera -la confectionare lumanari:
   http://www.complexart.ro/matrite-lumanari/
   - in rest va rog sa mai studiati site-ul si poate mai gasiti si alte lucruri care sa va foloseasca

   Ștergere
 4. Buna ziua,

  Nu stitu cum se procedeaza pentru a face gaura sa atarn lantisorul la o bijuterie cu rasina?

  Florina

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna seara.
  Pentru a atarna o piesa din rasina de un lantisor, fara a avea baza de metal/polimer,etc cu dispozitiv de agatare, puteti gauri piesa de rasina cu un burghiu de 1mm (puteti folosi masina de gaurit manuala , gen surubu lui Arhimede).
  O seara buna.

  RăspundețiȘtergere
 6. Rasina (cleiul de pe scoarta prunului) se poate dizolva,apoi intari in aer liber dupa lucrare ? incerc sa fac 1 orgonit. Am incercat sa o dizolv in acetona,dar nu merge.ce dizolvant pot folosi ? Cu multumiri Nandi Turnu Severin

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In nici un caz ! Nu veti putete face nimic cu rasina din scoarta prunului :) Daca tot doriti sa dizolvati rasini naturale - in general se pot dizolva in esenta de terebentina, dar unele rasini tari nu se pot dizolva decat la temperaturi ridicate. Dar oricum nu va ajuta la nimic din ce ati spus ca doriti sa faceti.

   Ștergere
 7. Va salut de la Drobeta.Doresc sa construiesc 1 orgonit.Pt.asta se foloseste rasina lichida,care in contact cu aerul in 1-2 ore se intareste. ce rasina se foloseste cum se aduce in stare lichida-cu ce tip de dizolvant ? De unde pot procura o rasina naturala si dizolvant ? Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere