sâmbătă, 11 august 2012

Rasina transparenta pentru turnare - CRISTALLO

Datorita cererii clientilor nostri si problemelor de care s-au lovit, venim in ajutorul lor cu cel mai complex tutorial pe care l-am vazut vreodata, referitor la rasina CRISTALLO. Multumim pentru acest tutorial d-lui Florin Borduz, tehnologului specialist in cauciucuri siliconice, rasini, etc. care prin bunavointa sa ne-a furnizat foare multe detalii extrem de importante despre cum se lucreaza cu RASINA CRISTALLO

NOU! - Foarte important ! - mai nou am descoperit o alta rasina transparenta care are mult mai mari avantaje decat CRISTALLO - Rasina E-30 - va recomandam sa cititi tutorialul:
http://creativhobby.blogspot.ro/2013/06/rasina-transparenta-pentru-bijuterii.html
Aceasta rasina o puteti cumpara de aici:
http://www.complexart.ro/rasini/



Turnare piese din Cristallo

Ustensile :
- O seringa 5 sau 10 ml (pentru rasina),
- O seringa insulina cu ac detasabil (pentru intaritor),
- 4 Pahare de plastic din care unul cu capac ermetic,
- Spatula metalica/plastic pentru amestecare,
- Pila abraziva pentru manichiura,
- Matrite flexibile


Reglati suprafata de lucru la orizontala cu o nivela. Pentru a lucra cat mai curat, am asezat cateva coli albe A4 pe suprafata de lucru, dupa care am turnat o cantitate de rasina in paharelul dotat cu capac, pentru a putea extrage din acesta rasina, cu seringa de 5 ml, fara a o murdari. Aspectul este important deoarece rasina este foarte lipicoasa, iar de pe seringa, aceasta ajunge pe maini, suprafata de lucru, ustensile, etc fiind un inconvenient serios. Am extras 8 seringi a cate 5 ml si le-am pus in paharul de amestecare (in cazul dat un pahar de lactate - datorita materialului bun din care este turnat), adica un total de 40 ml ce cantaresc 48 gr. In urma cantaririlor succesive, efectuate la fiecare 5 ml adaugati in pahar, am obtinut o densitate medie a rasinii de 1.2 gr/cm³ (cu o toleranta de  ±0.05 gr/cm³). Intaritorul are sigur densitatea de 1 gr/cm³, astfel ca un mililitru = 1 gr. 
100gr. rasina = 83.3(3) ml, intaritorul necesar pentru aceasta cantitate este de 2 ml.

Cu seringa de insulina am extras intaritorul in proportie de 2% , astfel ca la 40 ml rasina am folosit 0.8 ml intaritor. Pentru amestec recomand insistent sa se foloseasca spatule de metal sau plastic dur . Amestecarea se face  intr-un singur sens, lent, timp de minim un minut. Daca in timpul omogenizarii s-au creat bule de aer, dupa amestecare, lasati compozitia un minut pentru ca acestea sa se ridice la suprafata si sa se sparga. Rasina este complet omogenizata atunci cand nu mai are aspect “uleios” (aspect dat de densitatile diferite ale celor doua solutii), ca in fotografia ce urmeaza  :



Dupe ce ati omogenizat bine compozitia si ati indepartat bulele de aer puteti turna in matrita amplasata intr-o caserola cu capac, primul strat.  In cazul de fata am ales sa torn cabochoane in doua straturi pentru a amplasa prin incluziune diverse obiecte ornamentale (scoici,clesti de crab, folie, Pigment cameleon Pentart 3 g verde - 700503, etc). Includerea de obiecte trebuie sa se faca imediat dupa turnare, prin introducerea acestora pe jumatate in rasina. Asigurati-va ca obiectele sunt foarte uscate si nu contin camarute cu aer ce pot genera bule. In cca. 30 minute rasina s-a intarit (dupa 20 - 30 minute se “incheaga” intr-un gel si nu se mai poate lucra fara a altera cabochonul).




  Matritele au fost amplasate in caserole, alaturi de doua pliculete de silicagel, pentru a le putea inchide dupa turnare cu scopul de a izola rasina de mediul inconjurator si de a evita actiunea umiditatii aerului asupra amestecului.


Dupa primele 30 de minute de la turnarea primului strat si intarirea acestuia se trece la turnarea celui de-al doilea strat (cu incluziunile si/sau pigmentarea aferenta), amestecuri ce se fac in pahare  noi (nu refolositi paharul de amestec al primului strat).  Nu asteptati mai mult pentru a turna stratul 2 caci procesul de polimerizare (ce are loc in minim 24 h) produce si o contractare finala de 8.1 %. Chiar de dupa primele 40-50 minute scurse, se poate observa o usoara contractare a materialului (in turnarile transparente se observa o usoara desprindere de matrita in partea superioara a pieselor, astfel ca cel de-al doilea strat turnat va patrunde si in acel spatiu).





Pigmenti si materiale folosite pentru stratul 2: Nisip decorativ nr 9 Pentart 710212, Glitter cupru, Pigment Pur Ultramarine violet 18497, Pigment pur Azure Blue 18498



Desprinderea pieselor din matrita se face prin indoirea acesteia dupa minim 24 ore de la turnare (asteptati chiar si 48 ore), prin asezarea cu piesele in jos, deasupra suprafetei de lucru. In acest moment, piesele pot fi usor lipicioase. Inca NU puneti mana , degetul sau alte obiecte in contact cu suprafata finala a acestora!  Daca piesele sunt puternic lipicioase, de parca ar fi acoperite de un strat de clei, inseamna ca, fie:
-nu ati amestecat proportiile corecte,
-nu ati omogenizat suficient compozitia,

-piesa/piesele au intrat in contact cu vapori sau picaturi de apa



Urmatorul pas este aranjarea acestora pe o cola de hartie lucioasa si timp de un minut aplicati aer cald cu un pistol, pornit pe treapta I de putere, de la 10 -15 cm, prin miscari circulare (nu tineti pistolul nemiscat pe piesa caci genereaza multa caldura si va topi/arde rasina). Daca existau urme de amprente, denivelari pe suprafata lucioasa (de la matrita, de la desprinderea si manipularea defectuoasa din matrita, de la polimerizare neomogena, etc), aspect mat, veti observa dupa acest tratament ca materialul devine lucios ca sticla si transparent.
Lasati piesele la racit cca. 2-3 ore, la temperatura camerei, ferite de parf.  Acum le puteti lua in mana pentru a slefui marginile. 










Slefuirea bavurilor se face cu ajutorul hartiei abrazive de granulatii diferite, pile cosmetice, freze electrice, etc.


Dupa finisarea marginilor, recomand aplicarea unui strat de lac lucios protector (cel de la Darwi este excelent). Piesele din acest turorial nu sunt lacuite, inca , luciul si finetea acestora au fost obtinute doar prin metodele descrise anterior.

Specificatii !!!
Acordati o atentie deosebita urmatoarelor aspecte:
- Lucrati cu masca in spatii bine ventilate si fara surse de foc deschise ! Vaporii sunt puternic mirositori si inflamabili (nu introduceti in cuptor piesele pentru a accelera procesul de polimerizare),
- Umiditatea si temperatura aerului afecteaza reactia celor doua componente, precum si consistenta acestora,
- Toate rasinile esterice sunt lipicioase daca nu s-a incheiat procesul de polimerizare.
- In nici un caz nu folositi spatule de lemn pentru a amesteca!!! Lemnul este poros (elibereaza in timpul amestecarii, bule de aer), alaturi de faptul ca este higroscopic (absoarbe apa din aer ).
- Intarirea compozitiei nu este acelasi fenomen cu “maturarea”. Maturarea compozitiei este polimerizarea completa !!!
- Daca intentionati sa stergeti piesele cu acetona, alcool tehnic, diluanti (piesel vor deveni opace), va trebui sa scoateti luciul prin slefuire cu pasta abraziva si pasla (nu recomad metoda pentru amatori).
- Paharele foarte subtiri, de unica folosinta, gasite in comert se topesc sub actiunea compozitiei asa cum nu trebuie sa turnati rasina nici in matrite de plastic din material plastic subtire. Puteti incerca cu paharele de carton, de lactate si in general cele cu pereti mai grosi.

Spor la creatie !
Florin BORDUZ


94 de comentarii:

  1. va multumesc pentru informatiile afisate. Foarte frumos, mai ales pentru cei care doresc sa faca lucruri minunate. O zi buna va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se poate turna si in farfurii? as dori daca se poate un raspuns rapid.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Farfurii de plastic. matrita trebuie sa fie flexibila oarecum, macar casanta(gips)

      Ștergere
    2. Ideal este cauciucul siliconic.
      Puteti vedea variante de Cabochoane aici:
      http://www.complexart.ro/mulaje-matrite-cabochon/

      Ștergere
  4. Se poate turna si in materiale gen farfurii (ceramica)? sau e posibil sa ramana blocata rasina? as dori daca se poate un raspuns mai rapid.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, teoretic se poate turna, dar este foarte important ca ceramica sa nu fie poroasa, absorbanta. Trebuie sa fie neaparat smaltuita, lucioasa, neabsorbanta. Si depinde si de forma farfuriei, adica sa fie o forma care permite rasinii dupa uscare sa fie extrasa. Si foarte important sa respectati toate instructiunile din tutorialul de mai sus.

      Ștergere
    2. Totusi, va rog sa mai asteptati putin ptr. ca am vorbit cu colaboratorul nostru Florin, specialist in rasini si cauciucuri siliconice si sunt mai multe detalii de discutat referitor la intrebarea dvs. Pana deseara sau cel tarziu maine ne va da un raspuns mai detaliat.

      Ștergere
  5. Am inteles ca cel mai indicat ar fi aplicarea cu pensula a unui strat de POLIVINOL inainte de turnarea rasini intr-o forma de ceramica:
    http://www.complexart.ro/polivinol-250-ml-prochima.html
    - dar mai multe detalii le vom afla saptamana viitoare iar in curand avem promisiunea ca vom primi de la Florin un tutorial despre situatile in care nu se poate folosi CRISTALLO si alte probleme care pot aparea...

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc frumos pentru promptitudine! Mi-a fost de folos tutorialul!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt interesat daca acest produs poate rezista la reproducera unui geam de far auto si daca sa matuieste in timp....astept raspuns...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic se poate reproduce dar practic, totusi cred ca mai bine va cumparati un alt far second-hand sau unul nou ptr ca nu stim daca se va matui si alte detalii...eventual daca veti incerca va rugam sa ne spuneti si nou.

      Ștergere
  8. Buna seara! Imi puteti spune va rog de unde as putea procura acest tip de matrite flexibile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste matrite / mulaje le puteti gasi accesand:
      http://www.complexart.ro/mulaje-matrite-cabochon/

      Ștergere
  9. Buna ziua,
    In curand veti putea gasi aceste matrite si multe alte modele de cabochoane la noi pe site:
    http://www.complexart.ro/produse/
    (1-2 saptamani)
    Daca va faceti cont pe site veti primi e-mail cu produsele noi care vor aparea.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna, spuneti-mi va rog pot folosi si pentru baza cabonchon, adica sa nu le mai scot????, sau am nevoie de alt fel de rasina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Puteti sa reformulati intrebarea, va rog? Nu am inteles despre ce baza este vorba (baza de alama,bronz, polimer), sau....? Doriti sa turnati rasina cristallo in baze metalice cu bordura (turnare de tip dom)? Va rog sa ne expuneti tehnica pentru care doriti sa folositi rasina (in masura in care se poate).
      O zi buna!

      Ștergere
  11. Buna seara! Revin si eu cu aceeasi intrebare. Aici ati prezentat turnare in matrite. Se poate folosi aceasta rasina si pentru turnarea direct pe baze de inele/brose/ medalioane din bronz? De exemplu vreau sa fac un medalion cu flori uscate. Am o baza de medalion din bronz, asez florile uscate pe baza apoi torn rasina pentru fixare. La final, rasina se va desprinde ca in cazul turnarii in matrite, sau va ramane fixa pe baza mea de medalion? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Se poate turna rasina cristallo direct in baze ce au prevazuta bordura pentru a preveni scurgerea materialului, fara a se deprinde din aceasta, dupa incheierea polimerizarii (cu conditia ca suprafata de contact sa fie bine uscata si degresata). In cazul includerii de plante,insecte,etc in rasina, asigurati-va ca acestea nu contin deloc apa si ca ati eliminat complet aerul din cutele/cavitatile acestora.
      Spor la treaba!

      Ștergere
  12. Buna ziua!
    As vrea sa stiu daca obiectele realizate din rasina se pot taia, si daca da, cu ce anume? Am obtinut o placa si as vrea sa o tai in fasii..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Da se poate taia, gauri, smirghelui, lacui, etc - la fel ca si un plastic.
      Cu ce, sincer nu am incercat...aici trebuie sa incerce fiecare...oricum sa tai fasii o placa (manual) mi se pare ca este foarte greu si riscant sa nu iasa cum doriti dvs. - eventual cu un utilaj profesional, etc.

      Ștergere
  13. buna, spune-ti mi va rog, eu am turnat rasina in forme cu bordura pt cercelusi, si lucrarile raman lipicioase....???

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna, va rog sa cititi si sa respectati cu mare atentie:
    1 - descrierea din acest tutorial
    2 - comentariile din acest tutorial
    3 - descrierile si comentariile dintr-un alt tutorial foarte important cu problemele care pot aparea la rasina Cristallo:
    http://creativhobby.blogspot.ro/search/label/Tutoriale%20-%20Rasini
    - si ar trebui sa va iasa !

    RăspundețiȘtergere
  15. La intrebarea unui client publicam un raspuns care poate ii priveste si pe altii:
    INTREBARE:
    - "Va rog sa-mi spuneti daca Rasina super transparenta - CRISTALLO SC-22 - 1 Kg - se poate amesteca cu pulbere de bronz/aluminiu etc, pentru a obtine acelasi efect ca si cu rasinile gen "metal lichid" care le aveti pe stoc"
    RASPUNS:
    - "Teoretic se pot include pulberi metalice/nemetalice in rasina Cristallo SC-22, pentru a obtine efectul "metalului lichid". Spun teoretic, caci nu am incercat (din lipsa unei pulberi metalice cu granulatie adecvata) si nu stiu ce reactie chimica va avea loc intre rasina preaccelerata Cristallo si pulberile metalice pe care doriti sa le folositi. Va trebui, preventiv, sa studiati care sunt combinatiile chimice, cu intaritorul de rasina Cristallo SC-22 (M.E.K.P.) ce pot avea rezultate violent exotermice, nedorite. Din cate vad pe eticheta metalului fluid, rasina acestuia nu este preaccelerata !!!, desi intaritorul este tot M.E.K.P.
    Nu amestecati intaritorul cu pulberile metalice!!!!! :
    "METHYL ETHYL KETONE PEROXIDE is a strong oxidizing agent. May be ignited by heat, sparks or flame and undergoes self-accelerating decomposition. Explosive decomposition occurs at 230° F. Sensitive to sunlight. Ignition and/or explosion may occur if mixed with readily oxidizable materials. Reacts with combustible materials such as wood, cloth or organic materials, with chlorine, and with metals (iron, copper and their alloys and aluminum and its alloys). Incompatible with strong oxidizing agents, strong reducing agents, natural rubbers, synthetic rubbers and chemical accelerators. Incompatible with heavy metals, acids and bases."

    In concluzie:
    - teoretic se poate - dar practic depinde de pigmentul pe care-l folositi si nu stim cum reactioneaza chimic
    - astfel nu recomandam ! - decat sa incercati pe propria raspundere

    RăspundețiȘtergere
  16. buna ziua,
    matrite pentru rasini unde gasesc? m-ar interesa matrite bila si matrite pentru pandantive cu orificiu pentru agatat.

    dana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Matrite pentru rasini gasiti pe site-ul Complexart.ro la categoria matrite cabochon, sa la matrite fimo,etc. In masura in care doriti anumite modele, ce nu sunt disponbile pe site, puteti face o solicitare pe adresa de mail a acestui site, in care veti preciza forma geometrica tridimensionala, dimensiunile si numarul de bucati pe care le doriti (se pot executa la comanda).
      B Florin

      Ștergere
  17. Buna ziua,
    Pentru gips ce fel de matrite sunt recomandate si unde le pot gasi?

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru gips se pot folosi orice fel de matrite.
    De exemplu - toate care le puteti gasi aici:
    http://www.complexart.ro/matrite/

    RăspundețiȘtergere
  19. "Rasina super transparenta Cristallo SC-22 se poate folosi pentru incluziuni de flori uscate, insecte, glitter, pigmenti metalici, diverse elemente decorative pentru obinerea de diverse tipuri de cabochon. Turnarea acestui tip de rasina se face fie in matrite/mulaje siliconice, sau in baze metalice sau din polimer, prevazute cu bordura.
    Caracteristicile rasinii SC-22 conform fisei tehnice: http://www.complexart.ro/upload/pdf/fisa-tehnica-romana-rasina-super-transparenta-cristallo-28-04-2011.pdf
    Tutorial pentru lucrul cu aceasta rasina (http://creativhobby.blogspot.ro/2012/08/rasina-transparenta-pentru-turnare.html), cu specificatia ca exemplul dat prevede lacuirea cabochonului final. Se poate obtine un dom curat, nelipicios si fin, fara lacuire , daca piesele turnate sunt depozitate in mediu uscat si cald, cu ventilatie constanta, timp de 1-2 saptamani (metoda ce necesita mult timp si o amenajare complexa). Rasina SC-22 este foarte puternic mirositoare si necesita o buna protectie (filtre profesionale pentru noxe).
    Informatii utile puteti gasi si pe acest link : http://creativhobby.blogspot.ro/search/label/Tutoriale%20-%20Rasini

    Caracteristicile rasinii efect de apa E-30 conform fisei tehnice: http://www.complexart.ro/upload/pdf/fisa-tehnica-romana-rasina-efect-apa-28-04-2011.pdf
    Denumirea de " efect de apa" se refera la faptul ca dupa cateva ore de la combinarea componentelor A si B, amestecul poate fi "modelat" sub forma de valuri, fapt care este util celor ce executa machetaj si diorame. Se lucreaza ca si rasina SC-22, poate fi prelucrata prin aschiere (se poate gauri, poliza, slefui,etc).
    Gama de articole ce se poate produce din aceste tipuri de rasina este foarte larga, insa tine de indemanarea si imaginatia celui ce executa piesele. "

    Florin Borduz

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua
    Am folosit rasina pe suport de medalioane si piesele au ramas usor lipicioase,s-au intarit complet dar suprafata e ft putin lipicioasa.. am incercat de doua ori compozitii diferite si am avut acelasi rezultat.. am urmat instructiunile in totalitate, combinatia am facut-o 40 ml si 0,8 ecaxt ca in tutorial si partea cu aer cald la fel si au trecut 3 zile (respectiv 5 pt primele)nu inteleg ce s-a intamplat.pot remedia cumva problema? trebuie lacuite neaparat?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, rasina Cristallo este foarte pretentioasa si este o rasina pentru incluziune.
      - la medalioane v-as fi recomandat mult mai mult sa folositi rasina speciala, care se preteaza foarte bine ptr. asa ceva:
      Rasina epoxidica - lac sticlos 30+15 ml - Pentart =
      http://www.complexart.ro/rasina-epoxidica-lac-sticlos-30-15-ml-pentart.html
      - varianta transparenta - este un produs exceptional pentru medalioane

      In curand va va da un raspuns si specialistul nostri in rasini si cauciucuri siliconice - Florin Borduz

      Ștergere

    2. Buna ziua.
      In acest tutorial am oferit varainta rapida de executie a pieselor cu rasina Cristallo SC-22, respectiv cu lacuirea acestora. Acordati o atentie deosebita umiditatii din aer/piese, pentru a evita astfel de probleme.
      Daca doriti sa nu lacuiti suprafata finala a cabochonului, va trebui sa lasati piesele intr-un mediu uscat, caldutz (cca.30 grade C), lipsit de praf si ventilat, timp de 1-2 saptamani.
      In lunk-ul urmator, dupa punctul 8. am precizat acest lucru : http://creativhobby.blogspot.ro/search/label/Tutoriale%20-%20Rasini

      Pentru turnarile tip dom, in baze de medalioane,baze de cercei si inele, ar fi mai indicata rasina epoxidica (exemplificata anterior) sau, o rasina foarte buna, care nu are miros si are polimerizare completa in 48 h, este rasina cu efect de apa E-30.
      Sper ca v-am fost de folos.
      O zi buna
      B. Florin

      Ștergere
    3. Buna seara,

      Va rog sa ma ajutati cu calculul. Nu inteleg de ce la 40 ml rasina trebuie sa adaugam 0.8 ml intaritor. Ati spus ca la 100 gr de rasina, echivalentul a 83.33 ml, avem nevoie de 2 ml de intaritor (sau 2 grame conform densitatii). Din asta nu rezulta ca la 40 ml de rasina ar trebui sa folosim 0.96 ml intaritor? Sau nu se foloseste regula de trei simpla? Mi-am cumparat rasina de la dumneavoastra si vreau sa ma apuc de treaba dar n-as vrea sa patesc ca in cazurile de mai sus cand piesele au ramas lipicioase... Multumesc!

      Ștergere
  21. Buna ziua.
    Dupa cum am mentionat in tutorial (care se doreste a fi cu titlu informativ), in urma eperientei personale in lucrul cu aceasta rasina precum si a cantaririlor succesive efectuate (am folosit cantar electronic cu gramaj), am concluzionat ca densitatea rasinii este de 1,2gr/cm cub (cu o marja de eroare de +/- 0,05 gr/cm cub ). Aceasta marja de eroare da diferenta in calcule de raport 2% cu volum si de 2% cu greutate. In cazul cantitatilor mici , este mai dificil in a hotara care este proportia exacta, dar si mai dificil este masurarea propriuzisa a acesteia.
    In masura in care aveti acces la o balanta analitica, si doriti un raspuns foarte exact,puteti verifica si mai precis densitatea rasinii, apoi inmultiti cu 2 % si aveti raspunsul corect.
    Acordati o atentie deosebita temeperaturii mediului, rasinii precum si umiditatii pieselor incluse/mediului ambiant.
    Cu stima
    B Florin

    RăspundețiȘtergere
  22. As dori sa stiu daca aceasta rasina poate fi pictatam,si daca se poate utiliza pentru bjuterii (gen vitral)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, poate fi pictata, fara probleme, cu culori vitraliu, ceramice la rece, ca orice plastic sau sticla.
      Dar va recomand un produs foarte interesant si de mare efect:
      COLOR INK:
      http://www.complexart.ro/colorink-14-ml-tus-colorat-pe-baza-de-alcool-stamperia.html

      Ștergere
  23. Va rog sa-mi spuneti care e varianta romaneasca pentru Ice resin, care inteleg ca e speciala pentru a crea bijuterii?

    RăspundețiȘtergere
  24. Ice Resin - se refera mai exact la Glazura la rece - avem asa ceva de vanzare pe site - aici:
    http://www.complexart.ro/rasina-epoxidica-lac-sticlos-20-10-ml-pentart.html

    RăspundețiȘtergere
  25. momentan detin un singur mulaj de pandantiv mic. din experimentele de pana acum mi-au iesit lipicioase toate modelele. oare care ar fi cantitatea propice pentru un singura matrita de pandantiv. pana acum am pus cate 4-5 picaturi. am sa mai micsorez doza. vreau sa stiu cantitatea in picaturi al catalistului pentru o doza de rasina ca sa umple un mulaj de pandantiv mic semisferic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantariti cantitatea necesara de rasina si in functie de aceasta greutate adaugati cantitatea necesara de catalizator , in masura in care credeti ca puteti cantari exact. Eu unul, nici nu recomand amestecuri la cantitati atat de mici de rasina Cristallo. Pentru astfel de lucrari, mici, se preteaza rasina E-30 , efect de apa.

      Ștergere
  26. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cu ce se pot gauri produsele finite din rasina? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Cu un burghiu de precizie - de exemplu:
      http://www.complexart.ro/mini-freza-electrica-160w-44-accesorii-5450620.html

      Ștergere
  27. Buna ziua
    Doresc sa stiu daca pot sa torn o rasina transparenta gen Cristalo la o grosime de 10 cm si o lungime de 80cm. Daca nu ce solutii imi recomandati pentru a obtine aceaste dimensiuni.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Pentru turnari de mase atat de mari (cu grosimi mai mari de 3 cm) aveti doua variante:
      1. Turnati 3-4 straturi de rasina E-30 (la intervale de 6-8 ore intre straturi)
      2. Puteti folosi Plexifluid, rasina care este speciala pentru turnari masive (atentie!! are alt timp de intarire). http://www.complexart.ro/plexiglas-fluid-plexi-fluid-1-25-kg-rasina-transparenta-non-ingalbenire.html

      O zi buna

      Ștergere
  28. Buna ziua,
    Teoretic se poate.
    Mai multe detalii veti primi raspuns aici pe blog, de la specialistul in firmei in rasini - Florin Borduz - probabil marti.
    Dar foarte important - mai nou am descoperit o alta rasina transparenta care are mult mai mari avantaje decat CRISTALLO - Rasina E-30 - va recomand sa cititi tutorialul:
    http://creativhobby.blogspot.ro/2013/06/rasina-transparenta-pentru-bijuterii.html
    - inca mai avem pe stoc la cantitate mare - aici:
    http://www.complexart.ro/rasina-1-6-kg-efect-de-apa-e-30.html

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua,

    Rasina poate fi utilizata pentru obiecte folosite in alimentatie? De ex. Pahare, farfurii, tacamuri etc. unde alimentele intra in contact direct cu rasina polimerizata? Mai precis, este toxica?

    Robaina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Nu este un produs recomandat pentru industria alimentara ! Deci nu va putem recomanda ca ar fi OK. In prima faza este un produs toxic - dupa polimerizare nu se specifica nimic referitor la asta - nu mai este toxic (miros sau contact cu mainile) dar nu stiu sigur cum poate fi cu alimentele. Ce stim sigur este ca avem doar cauciucuri siliconice speciale pentru industria alimentara - 100% non-toxice: http://www.complexart.ro/cauciuc-siliconic/

      Ștergere
  30. Pentru cei ce au turnat piese din rasina si acestea nu s-au uscat complet, singura cale de a salva piesele turnate este lacuirea asa cum s-a mentionat intr-un alt tutorial. Daca se foloseste un lac transparent si lucios piesele vor arata foarte bine si nu vor mai fi lipicioase dupa uscarea lacului.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua. As vrea sa fac un mic cub cam de 1 cm . Aveti vreo matrita de genul acesta sau cum ma puteti ajuta? Se poate turna dintr-o data?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, dl. Florin Borduz, colaboratorul si specialistul firmei noastre pe rasini si cauciuc siliconic va va raspunde in curand. Cu stima, Septimiu

      Ștergere
    2. Buna.
      Pentru a obtine o astfel de piesa este necesara o matrita flexibila, ce permite turnarea completa, intr-o singura "sarja". In masura in care puteti slefui piesa din rasina (pentru a putea extrage piesa este necesar ca mulajul siliconic sa fie bivalv astfel ca va ramane o bavura in zona planului de separatie), va pot executa o matrita siliconica. Trimiteti comanda si datele de contact pe adresa de mail a Complexart.
      O seara buna.

      Ștergere
  32. Buna ziua!
    As dori sa realizez magneti decorativi cu imagini/foto dintr-o zona turistica. M-ati putea ajuta cu cateva sfaturi: in ce moment trebuie sa asez fotografia peste rasina, atfel incat sa obtin cel mai bun rezultat, mai trebuie sa tratez fotografia inainte cu altceva ...Multumesc anticipat, CrisAnDa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, dl. Florin Borduz, colaboratorul si specialistul firmei noastre pe rasini si cauciuc siliconic va va raspunde in curand. Cu stima, Septimiu

      Ștergere
    2. Buna seara.
      Pentru a realiza astfel de piese din rasina transparenta, cu acoperire de imagini foto, va recomand sa aplicati 2-3 straturi de Plastispray pe fotografie (eu asa ceva am folosit), sau sa o protejati cu 1-2 straturi de vernis transparent (gasiti la sectiunea decoupage mai multe variante). Important ca la aplicarea rasinii, piesa trebuie sa fie bine uscata si sa nu contina apa. Rasina E-30 se preteaza mai bine pentru astfel de piese (se intareste in cel mult 24 ore, fara a mirosi si fara a avea nici o urma de miros).
      Spor la treaba.

      Ștergere
  33. Foarte utile sfaturile, ca toate celelalte. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  34. Eu as dori sa fac cercei din lut apoi sa-i pictez cu acrilice. Dupa uscare, pot sa torn rasina pe ei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai potrivita rasina ptr lut polimeric este lacul sticlos de la Pentart !
      Aveti mai jos link-ul unde puteti vedea un tutorial:
      http://creativhobby.blogspot.ro/2012/01/glazura-la-rece-lacul-sticlos-de-la.html

      Ștergere
  35. Am si eu o intrebare.
    Stiti cumva cum as putea face o bijuterie care sa aiba forma aceasta de bila?
    http://i43.tinypic.com/2zi0js1.jpg

    RăspundețiȘtergere
  36. Am si eu o intrebare.
    Stiti cumva cum pot realiza o bijuterie din rasina care sa aiba forma aceasta rotunda, ca o bila, precum este in poza de mai jos?
    http://i43.tinypic.com/2zi0js1.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Veti gasi in sectiunea Mulaje-matrite cabochon, mulaje cu patru dimensiuni de bile (22mm,19 mm,16,5 mm,12mm) , in cca. 10-14 zile pe site-ul Complex art.
      O zi buna.

      Ștergere
  37. Buna ziua, imi puteti recomanda o astfel de rasina pe care sa o pot turna peste o panza de tip goblen? Vreau sa incastrez pansa intr-o astfel de rasina care nu necesita temperaturi mari pentru uscare, sa-mi de efect lucios, sa protejez panza si sa nu folosesc sticla pentru acoperire. Cel putin asta intentionez. Multumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze ptr raspunsul intarziat.
      Cea mai potrivita rasina ptr ce doriti dvs sa faceti este - LACUL STICLOS de la Pentart - puteti sa-l vedeti aici:
      http://www.complexart.ro/rasina-epoxidica-lac-sticlos-30-15-ml-pentart.html

      Este exact ceea ce doriti dvs. ! Chiar veti fi surprinsa de efectul final. Singura problema este ca in timp se mai pierde din luciu - dar se poate ori de cate ori inprospata cu un lac special pe baza de alcool - vedeti aici:
      http://www.complexart.ro/lac-darwi-vernis-gloss-30-ml-0792.html
      Sarbatori fericite !

      Ștergere
  38. Bun gasit din nou, sa aveti Sarbatori frumoase, asa cum vi le doriti!
    Referitor la acest lac sunt interesata sa-l achizitionez, desi inca nu am terminat goblenul, caut o solutie sa renunt la sticla ce imi fura din efect. Voiam sa va intreb daca ati aplicat intocmai pe o astfel de suprafata, am inteles ca e potrivit dar ma sperie ideea de a nu iesi combinatia componentilor, ar fi o tragedie. Este multa munca si mic nu e, prin urmare mai intreba daca, din experienta dvs. aveti ideea de ce cantitate am nevoie daca panza are dimensiunile 26x70 cm.
    Va multumesc mult ca mi-ati raspuns si sper din suflet ca materializam colaborarea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarbatori fericite va dorim si noi !
      ATENTIE ! FOARTE IMPORTANT !
      Totdeauna inainte de a folosi un produs nou si o tehnica noua - va recomandam insistent sa faceti teste pe alta lucrare, la care nu tineti (de sacrificiu) Niciodata nu recomandam sa faceti teste si sa folositi produse noi direct pe o lucrare la care tineti foarte mult !!! :) In domeniul acesta (RASINI) este bine sa faceti cel putin o incercare aiurea, pe o suprafata de test ! Dupa ce deprindeti tehnica bine si v-ati convins ca functioneaza perfect cum doreati, atunci puteti folosi la lucrari la care tineti ! La aceasta rasina problema este foarte simpla cu amestecul - recomandam insistent sa se faca tot amestecul din sticlute - DEODATA si sa amestecati incet dar bine - si astfel nu riscati nimic - dar faceti un test pe o bucata de goblen (bun de aruncat, de sacrificiu :) ! La fel, astfel, dupa acest test va veti putea da seama cam ce cantitate aveti nevoie (cate seturi de sticlute) Noi nu putem stii ce suprafata acopera si de cate seturi aveti nevoie - deoarece totul depinde de mai multi factori - ce grosime aplicati, cat absoarbe goblenul, etc

      Ștergere
  39. Am testat CRISTALLO, am facut proportiile indicate din tutorial ( 40ml A + 0.8ml B ), piesele au iesit frumoase. Am turnat in forme de silicon. Dar au trecut deja 4 zile, si sunt tot usor lipicioase, este normal asa ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Temperatura si umiditatea mediului in care sunt tinute piesele la uscat, sunt foarte importante. In anumite conditii, piesele pot fi lipicioase si timp de 2 saptamani. Personal, am folosit tehnica tratarii termice cu suflanta de aer cald (dupa cum am descris in tutorialul de mai sus), sau etuva (in functie de numarul de piese turnate), cu silicagel amplasat in spatiul de uscare.
      Pentru mai multe informatii recititi acest tutorial si pe cel de la urmatorul link : http://creativhobby.blogspot.ro/2013/01/rasina-transparenta-cristallo-mici.html

      Ștergere
    2. Multumim Florin inca odata ptr. multele raspunsuri care ni le dai :)

      Ștergere
  40. buna ziua!o intrebare va rog!!aceasta rasina poate fi aplicata pe un ring de dans din beton la un club ca sa dea un aspect f lucios ringului?cam o grosime de cativa mm ? si se poate aplica cu pistol de vopsit?astept rasp dvs!multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      ptr. ce ati spus dvs. va recomand mai degraba sa cautati rasina epoxidica industriala - cautati pe google :)

      Ștergere
  41. Buna ziua!

    -Pot turna rasina aceasta intr-o matrita de fibra de sticla? (se va putea scoate de pe matrita?
    -Pot folosi pigment pentru vopsea? (vreau ca piesa finala sa fie rosu transparent)
    -Pot face o piesa de aprox 20cm lungime,4 latime si 0.5 inaltime? (piesa devine casanta la final? are o oarecare elasticitate?)
    -Se va modifica dimensiunea piesei mult dupa uscarea acesteia? (as avea nevoie de piesa intr-un loc cu tolerante mici, 0,2 - 0,3 cm)
    -Daca o voi da cu lac la final va avea vreun efect caldura sau lumina asupra ei?
    Mentionez ca piesa va ramane fixa, nu va fi supusa socurilor.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Personal nu va recomand sa executati o astfel de piesa din Cristallo ci din E 30 sau Translux D150, insa va voi raspunde la seria de intrebari cu privire la Cristallo:
      -Aceasta rasina poate fi turnata si extrasa dintr-o matrita din fibra de sticla, deschisa, fara ¨surplombe¨ ( si daca este prevazuta cu plan de inclinatie pentru extractie ),daca se aplica in matrita unu sau doua straturi demoliante de ceara lichida si un strat pulverizat de Polivinol.
      -Pigmentul pentru rasini transparente este cel de la Pentasol ( in functie de cat puneti puteti pierde transparenta) sau Colorink (pentru rasina epoxidica E 30 stiu sigur ca pastreaza transparenta insa nu stiu cum/ daca are reactie cu rasina esterica Cristallo),
      - Ca dimensiuni puteti face o astfel de piesa dintr-o turnare cu Cristallo cu mentiunile ca:
      - rasina are o contractie dimensionala de 0,8% -conform specificatiilor producatorului (ceea ce este foarte mult si inseamna ca modelul dupa care faceti matrita trebuie sa fie cu acest procentaj mai mare)
      -pentru a evita supraincalzirea rasinii in matrita, mulajul trebuie sa fie cu latura cea mai mare , deschisa, in sus (aici poate aparea efectul de concavitate pe acea fata)

      Lacuirea iese din discutie! Este posibil sa ii obtineti super luciu fie prin tratare cu aer cald (dar nu aveti garantia ca se pot pastra muchiile si fetele drepte), fie prin slefuire si lustruire cu palsa si pasta de lustruit.
      Daca doriti mai multe informatii/precizari, va rog sa trimiteti un mail la adresa afisata a site-ului, de unde, acesta va fi directionat catre mine. Neaparat sa puneti si numarul de telefon (va voi contacta personal pentru intrebari suplimentare) .
      O zi buna.

      Ștergere
  42. oare de unde imi pot procura si eu rasina castillo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca va uitati mai sus, chiar la inceputul postarii sunt link-uri directe, daca dati click pe link, va trimite catre produs, de unde se poate cumpara. De asemeni tot blogul este asa facut ca acolo unde vedeti cuvinte cu o alta nuanta, mai rosiatica, sa puteti da click pe cuvant si sa va trimita la pagina de unde puteti cumpara produsul.
      Va mai dau si eu aici link de unde puteti cumpara aceste rasini:
      http://www.complexart.ro/rasini/

      Ștergere
  43. Buna ziua,

    Am vrea sa incep ( 1st time try) turnarea unui obiect transparent intr-o matrita silicon. Baza obiectului as dori sa fie rosie ( apropiata de culoarea sangelui). In obiect as dori sa inserez un alt obiect metalic.
    Intrebarea : ce pigment / culoare trebuie sa aleg ?
    Deja in cosul de cumparaturi am pus Rasina - 1,6 KG - Efect de apa - E 30.
    Alte sugestii sau mai am nevoie de alte substante ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Pentru rasina E 30, puteti folosi fie pigmentul Pentasol care va crea o culoare opaca (nu prea va trece lumina prin ea), sau tusul ColorInk va da o rasina translucida colorata (urmariti tutorialele video de la rasina E-30). De asemenea, puteti folosi si pigmenti pulbere colorati, fluorescenti se vad doar la lumina UV sau fosforescenti. Dumneavoastra decideti ce ar merita incercat, in functie de ceea ce doriti dumneavoastra sa obtineti. Daca mai aveti nelamuriri, scrieti va rog pe adresa de mail afisata la datele de contact.
      Spor la treaba!

      Ștergere
    2. Apropo! Pentru rasina E 30 folositi matritele siliconice lucioase (sa fie specificat la descrierea lor, acest aaspect).

      Ștergere
  44. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  45. Lichid se poate "inchega" in rășină ?
    Mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ! Din cate stim nu trebuie sa ajunga apa la aceasta rasina - eventual daca apa este izolata perfect in alt recipient de sticla sau ceva de genul...

      Ștergere
  46. Buna ziua, exista cumva in RO, rasina pe care sa o poti manipula imediat ce o scoti din forme? Adica sa nu mai fie nevoie sa dai cu pistolul cu aer cald. Am vazut asa ceva in US dar ma gandeam ca poate gasesc si pe la noi. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua! Exista rasina care sa poata fi manipulata imediat ce este scoasa din forme? Adica sa nu mai fie nevoie de pistolul cu aer cald? Am vazut asa ceva in US si ma gandeam ca poate gasesc si pe la noi. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, noi va recomandam cea mai buna rasina transparenta pe care o avem = RASINA EFECT DE APA - E 30 - are multe avantaje mai mari fata de Cristallo :)
      GASITI AICI PRODUSUL SI MULTE DETALII TEXT SI VIDEO:
      http://www.complexart.ro/rasina-efect-de-apa-e-30-800-gr.html

      Ștergere
  48. cum pot turna rasina si ce fel de rasina pot utiliza daca as vrea sa pun o poza in interiorul unei forme

    RăspundețiȘtergere
  49. Pentru amestecarea perfecta a celor 2 componente puteti folosi un agitator magnetic. Magnetul se scoate din recipient ff usor cu un alt magnetinvelit in servetel sau folie. Un mini agitator magnetic costa 125 -130 leu Se gaseste pe olx sau okazii. Are turatie variabila. Aparatul are cam 12 x 15 cm, potentiometru turatie variabila. Se introduce un magnet in vasul de amestec si acesta face agitarea componentelor

    RăspundețiȘtergere
  50. Rasina are accelerator incorporat sau se adauga inainte de folosire ?

    Ma intereseaza un accelerator care sa se activeze doar la UV

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fisa tehnica scrie clar ca rasina contine accelerator.
      In tehnica dentara, probabil gasiti rasinile cu activare UV.

      Ștergere
  51. vreau sa fac o masuta din lemn,din bucatele de lemn,ce pot folosi pentru a lipi intre ele bucatile de lemn?

    RăspundețiȘtergere
  52. Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Vreau sa fac niste bolovani decorativi din rasini poliesterice si praf de piatra. Stie cineva cum se fac ?. Cu ciment alb se poate amesteca ? Care sunt procentele ?..Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna ziua!
    Sper ca mai raspunde cineva la intrebari.Din cate am citit ati fost foarte prompti si informativi. Doresc sa includ intr.un mulaj de tip semisfera cu diametrul de 10 cm o floare. Se poate sau trebuie sa fie uscata neaparat? Se va strecura rasina in fiecare cavitate? Cu ce material pot sa lucrez astfel incat sa efectuez o singura turnare?
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Nimeni nu are nici o obligatie sa ofere raspunsuri personalizate, consultanta tehnica personalizata benevol, decat din bunavoita unora, daca doresc. Nimeni nu este obligat sa raspunda imediat sau neaparat ! Exista foarte multe detalii in descrierea produsului, in tutorial, in aceste intrebari si raspunsuri de pe acest blog. Mai departe trebuie fiecare sa experimenteze, sa testeze, sa incerce, sa invete singur din propria experianta.
      Multumim de intelegere!

      Ștergere
    2. Buna ziua din nou!
      Imi cer scuze daca a sunat imperativ sau obligatoriu sa imi dati un raspuns. Am "sperat" ca forumul mai este de actualitate si am observat ca sunteti foarte de ajutor in general.
      Azi am fost la galerie la voi si am luat E-30 ul si cateva obiecte de experimentat. Intradevar e un experiment ce vreau eu sa fac si sper sa imi iasa. O sa va scriu daca o sa observ ceva interesant.
      Va multumesc pentru ajutorul din magazin!

      Ștergere
  54. Va salut.
    Revin la comentariul din 14 feb.
    Am finalizat proiectul folosind rasina E30( semisfera in care am inclus un trandafir, text, glitter, cu suport din lemn si metal).
    Nu am reusit sa postez si o fotografie, daca exista vreo modalitate va rog sa ma anuntati.
    Am facut urmatoarele constatari:
    1. Am reusit dintr.o singura turnare sa obtin o semisfera cu diamentrul de 13,5 cm (aprox. 650 ml compozitie). Nu au aparut crapaturi insa caldura degajata a fost foarte mare si s.a produs o contractie a mateialului la suprafata pe o grosime de 1 cm (curbare convexa), pe care am rezolvat-o cu inca un strat de compozitie de aceeasi grosime.
    2. Nu am avut posibilitatea sa masor proportiile de masa si am masurat in functie de volum.Dupa cateva incercari(brelocuri de 15 ml) am observat ca obtin un rezultat mai bun daca schimb proportiile cu 5% mai mult componenta B (in mililitri).
    3. Am inclus plante verzi fara efecte adverse prea mari. Petalele se decoloreaza iar frunzele se ingalbebesc 1 mm de la margine. In functie de cantitatea compozitiei si caldura degajata, pana la uscarea completa se pot innegri pe margine( 1-2 mm)
    4. Compozitia este atat de fluida incat se strecoara in majoritatea cavitatilor insa este foarte greu sa suspenzi obiecte in turnare.Chiar si glitterul coboara pe fundul matritei.
    Daca exista o sectiune unde pot sa postez imagini pot sa o fac. Rezultatul este foarte bun.
    Va multumesc din nou pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna dimineata .V-as ruga sa-mi recomandati materiale din care sa fac o matrita pentru forme de plumburi de pescuit si care sa nu crape la temperatura la turnari repetate .Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere