Pagini

miercuri, 27 iulie 2011

Decoupage si Blending Gel

Blending gelul este o substanta, un medium, cu care se amesteca culoare acrilica pentru a se usca mai incet. La tehnica decupajului interventia cu pictura este esentiala dupa colarea hartiei - indiferent de tipul acesteia - deoarece trebuie sa se obtina un tot unitar. Astfel cu blending gel poti obtine treceri fine de la lumina la umbra, poti obtine spatialitate si volum si poti modela culoarea pe suport timp indelungat ca si la culorile de ulei, chiar daca pictati cu cele acrilice. Cu alte cuvinte avem de-a face cu o "vrajitorie" "geniala". 



 Eu l-am folosit pe casuta de pasarele, dupa ce am decorat-o cu servetel si dupa ce am pictat fundalul ramas nedecorat.






 Am ales un maro pentru umbre, pentru a crea ideea de volum.



 Acesta se amesteca cu gelul in functie de cat de inchisa se vrea sa fie umbra.









 Uscarea a durat cateva ore timp in care se putea intervenii si se putea modela culoarea fara probleme.





8 comentarii:

  1. Acest gel este numit si Retarder si se foloseste la umbrele Pittorico.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, intr-adevar acest medium este foarte asemanator cu Retarder Medium:
    http://www.complexart.ro/slow-dry-gel-retarder-237-ml-liquitex.html
    sau
    http://www.complexart.ro/medium-retarder-20-ml-pentart.html
    - dar totusi este este putin diferit, adica:
    Amandoua mediumurile au aceeasi caracteristica de a intarzia (adica in engleza = Retarder) uscarea culorilor acrilice pentru a putea sa modelezi, adica sa faci treceri fine de la inchis la deschis sau intre doua culori diferite sau sa poti obtine umbre prin suprapuneri de tonuri mai inchise si transparente peste tonuri deschise si opace.
    - Diferenta, in schimb la Mediumul Blending Gel este ca acest medium are si o consistenta mai groasa, asemanatoare cu mierea de albine. Aceasta consistenta specifica ajuta "spectaculos" la "MODELARE" sau "Blenduire" - aceasta este o tehnica in pictura in ulei prin care pictorul reuseste sa:
    http://www.complexart.ro/flemish-medium-medium-sicativ-flamand.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.
    Intrebare: de ce nu s-a uscat dupa 5 zile? am lasat lucrarea la aer si cand am dat cu lac s-a intins/sters...:(

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,

    Trebuie mai intai sa stim mai multe detalii:
    Cu ce fel de culori ati amestecat Mediumul Blending (culori acrilice sau alt fel de culori? si ce marca erau ?) pentru mai multe detalii tehnice ar trebui sa ne trimiteti nr dvs. de tel. pe adresa contact@complexart.ro si noi va vom contacta pentru a vedea despre ce este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am folosit BlendingGel de la Stamperia si culori acrilice de la Pentart. Ma gandesc ca totusi am pus o cantitate prea mare de gel. Dar,dupa ce am refacut de 2 ri lucrarea am lacuit cu lac-spray si a fost ok.
    Multumesc pentru raspuns.
    Claudia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca s-a rezolvat pana la urma problema. Da, probabil ca nu trebuie folosit Blending Gelul in proportie prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua din nou. Mai am o nelamurire si va cer din nou ajutorul. Am lipit servetelele pe coperta unei agende si a iesit foarte bine colajul, acum vreau sa dau cu pasta bituminoasa imbuteliata umbra pentru patina de invechire, dar imi este teama sa nu se strice tot. Vreau sa va intreb cum o pot aplica treptat, in functie de rezultat sa mai adaug sau nu patina? Pasta bituminoasa mi se pare foarte groasa si daca iau mai multe se pune toata pe servetel (am facut o proba in alta parte). Si agenda vreau sa o dau cadou joi si nu stiu cum sa fac pentru aspectul vintage. Coperta este data cu lacul adeziv dupa ce am lipit servetele,. MMai trebuie sa dau cu un altfel de lac, de finisare la final sau inainte de a aplica patina? Pasul asta nu il inteleg, cu patina, chiar daca la dumneavoastra pare atat de usor. Va multumesc foarte mult pentru tot ce am invatat de pe blogul dumneavoastra. Felicitari pentru toata munca si toata admiratia mea. O zi buna va doresc in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca raspunsul nostru vine cu intarziere fapt pentru care ne crem scuze am sa va dau cateva sfaturi ca pe viitor sa stiti ce aveti de facut.
      In primul rand ar fi bine sa dati pe obiectul decorat cu servetel doua straturi de lac lucios pe baza de apa de la Pentart sau pe baza de alcool de la Darwi. Dupa uscarea acestuia puteti pune pasta de invechire fara nici o grija chiar si in cantitate mai mare deoarece se sterge cu usurinta cu o carpa mai dura iar daca nu este de ajuns si cu terebentina. Trebuie doar sa aveti curaj. Este ca atunci cand stergi mobila cu Pronto. Acesta se pulverizeaza din abundenta iar ulterior se sterge surplusul cu carpa si chiar daca a fost indepartat el isi face treaba. Asa puneti si patina si tot stergeti pana obtineti rezultatul dorit. In cazul in care stergeti prea tare, din gresala, aplicati din nou patina.
      Un alt lucru foarte important este ca servetelul trebuie sa fie foarte bine intins si lipi fara sa aibe cute. In caz contrar patina evidentiaza aceste "defecte" care pentru mine de multe ori sunt interesante.

      Ștergere