vineri, 14 februarie 2014

Tutorial rasina Sitafoam

Sintafoam

Executia de camee, figurine si piese

            Rasina Sintafoam este o rasina uretanica bicomponenta, potrivita pentru obtinerea de figurine si piese cu detalii fine, prin turnarea stratificata, turnare in bloc sau prin barbotinare.
            In aceasta scurta prezentare voi expune o metoda de a obtine camee turnate stratificat, in mulaje siliconice cu pigmenti inclusi in rasina, iar la final o serie de figurine prin turnare simpla si piese obtinute prin barbotinare, precum si cateva specificatii ale rasinii.
            Rasina Sintafoam are raport de amestec de 1/1 dupa greutate si timp de lucru de cca. 60-120 secunde (amestec si turnare) si timp de intarire 4-6 minute. Aceste intervale  pot varia in functie de temperatura ambianta. In timpul intaririi, rasina degaja caldura.
            Pentru mai multe detalii tehnice ale produsului, accesati fisa tehnica situata la pagina acestuia, pe site - www.complexart.ro

Turnare de camee in doua straturi.
Materiale folosite:
-        mulaje siliconice pt. Camee -  http://www.complexart.ro/camee01-mulaj-silicon-rept.html
-        pahare siliconice flexibile, pentru amestec (permit o foarte buna omogenizare si extragere cu spatula a amestecului din interior)
-        spatula metalica,
-        unelete pentru modelaj -  http://www.complexart.ro/35060-professional-clay-tools.html


             Am cantarit doua grame de componenta A si doua grame de componenta B, fiecare in cate un pahar siliconic si apoi am adaugat cantitate egala de pigment Pentasol alb in fiecare componenta (in acest caz cate doua picaturi de pigment in fiecare pahar).
Dupa distribuirea uniforma a culorii in fiecare componenta, am omogenizat cu spatula metalica amestecurile obtinute.



            Imediat dupa omogenizare am trecut la turnarea catorva picaturi in partea adanca a mulajelor,   (timpul de lucru este scurt, 60-120 secunde) si......  
    

.. am procedat la introducerea rasinii in toate orificiile mulajului cu un varf ascutit montat pe manerul pentru modelaj

            In masura in care s-a contaminat partea superioara a mulajului (baza cameei) cu rasina si pigment alb, am incercat sa curat surplusul cu o spatula.




            Pentru turnarea bazei cameei am facut un alt amestec de rasina (5 gr A + 5 gr B) si am introdus un varf de ac de pigment Pentasol albastru care are o mare putere de colorare si doua picaturi de alb. 

Dupa 20-30 minute de la turnarea ultimului strat, piesele se pot extrage din mulaje.


In cazul figurinelor, se procedeaza la fel ca tehnica de amestec, cu diferenta ca se toarna intreaga cantitate  in matrita. Exemplul de mai jos arata figurinele turnate din rasina fara pigmenti. 


         Turnarea prin barbotinare

            Fata de materialele si ustensilele enumerate anterior, pentru turnarea prin barbotinare am folosit urmatoarele mulaje:
-        mulaj mar pentru lumanari - http://www.complexart.ro/mulaj-mar-l01.html
-        mulaj para pentru turnari lumanari  -  http://www.complexart.ro/mulaj-para-l01.html

             Am astupat gaura pentru fitil din mulaje cu putina ceara modelatoare Degas si am facut amestecul de rasina Sintafoam astfel incat sa obtin un total de cca. 10 % din volumul matritei in care urmeaza sa torn rasina.
Am turnat rasina in matrita si apoi, am rasucit cu mana mulajul, astfel incat sa ajunga amestec peste tot, in egala masura. Dupa 3-4 minute amestecul ¨s-a inchegat¨ si am lasat piesa la intarit. Deoarece piesele obtinute sunt doar o carcasa goala cu o grosime de 1-2 mm, pentru a le putea scoate in siguranta, le-am lasat la intarit cca. o ora, abia apoi am extras piesele din mulaje.
  Se pot barbotina , la nevoie, si doua-trei straturi succesive pentru a obtine pereti mai grosi in piesa.




 Specificatii:

-Atentie!!!! Daca se adauga prea mult pigment lichid in rasina, acesta va compromite intarirea amestecului final!!!
-Evitati contactul pielii cu componenta B, precum si inghitirea!!! Intaritorul este Isocianat.  Folositi manusi de protectie!
- Sub nici o forma, componentele sau amestecul nu trebuie sa intre in contact cu apa, iar matritele/mulajele trebuie sa nu fie umede !!!
- Intotdeauna se toarna componenta B peste componenta A!!!
- Daca este lasata in contact cu aerul, componenta B, se va cristaliza. Inchideti intotdeauna recipientul de pastrare.
- Obiectul final poate fi prelucrat mecanic prin aschiere (gaurire, polizare/slefuire, debitare, etc)
- Materialul este foarte fin la suprafata, insa in interior poate contine bule rezultate in urma reactiei dintre cele doua compnente.


Spor la treaba !

multumim ptr. tutorial lui Florin Borduz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu