duminică, 17 iunie 2012

Noi secrete in decupaj.


De fiecare data cand ma intalnesc cu specialista in decupaj a firmei Pentacolor nu se poate sa nu invat lucruri noi pe care sa le impartasesc cu voi.
De exemplu:
1. Cel mai usor se face decupaj folosind hartia decupaj care bineinteles trebuie udata inainte de a fi lipita. Se picteaza suprafata care trebuie decorata, cu 2, 3 culori astfel incat sa se obtina o baza picturala vibrata iar apoi se decupeaza modelul din hartia decupaj si se lipeste acolo unde doreste fiecare. Simplu si de efect. Din acest moment fiecare decide daca vrea peste un lac de crapare, patina umbra sau doar un lac final.





2. Un lucru nou si foarte interesant, in cazul decupajului cu servetel, acesta poate fi lipit pe diverse suporturi si cu lacul pe baza de apa de la Pentart






In acest caz nuanta de baza a servetelului dispare uimitor, ramanand vizibile doar motivele - in cazul nostru ciocolatelele. Daca s-ar fi lipit cu adezivul lac decupaj universal, fondul servetelului s-ar fi observat in continuare. Dar acum se va vedea doar fondul pe care-l vom aplica noi pe spate cu o culoare acrilica.



3. Daca doriti sa antichizati o suprafata decorata cu tehnica Decupaj, fara a folosi lacurile de crapare, lacuiti de 2 ori suprafata decorata cu lacul pe baza de apa prezentat mai sus apoi aplicati patina de antichizare umbra de la Pentart.



Daca folositi si conturul de sticla, dar care se preteaza si la alte suporturi, efectul obtinut dupa aplicarea patinei este uluitor. Bineinteles daca si peste conturul care s-a uscat in prealabil se dau 2 straturi de lac inainte de a aplica patina, pentru ca patina sa se poata intinde cu usurinta si sa puteti obtine un efect de volum deosebit.




4. Unul din cele mai importante lucruri pe care le-am invatat si care contrazice cele spuse de mine in alte tutoriale se refera la lacurile de crapare bicomponente si anume pasul 1 al oricarui lac bicomponent se poate usca oricat timp, astfel incat pasul 2 se poate aplica si a doua zi sau si dupa o saptamana. Pasul 2 crapa in functie de cat de gros este aplicat pe pasul 1, astfel un strat mai gros de pas 2 ne ofera crapaturi mai largi, si mai mari.







Ceea ce ati vazut mai sus este lacul bicomponent clasic. In cazul lacului bicomponent Fino se recomanda ca pasul 1 sa se aplice chiar de 2, 3 ori si dupa uscarea acestuia, oricat ar dura, sa se aplice pasul 2 - mai gros sau mai subtire, depinde de ceea ce se doreste.


Si la pasta de crapare este valabil faptul ca grundul de crapare se poate usca oricat de mult. Pentru crapaturu mai mari se pune pasta mai groasa pe suport.



5. In cazul in care lacurile se usuca fortat cu feonul, este recomandat ca acesta din urma sa fie tinut destul de departe de obiectul lacuit si sa sufle destul de usor aer cald deoarece altfel poate usca doar la suprafata iar in profunzime uscarea sa mai dureze ore multe. 

*
Cam asta este ceea ce am vrut sa va dezvalui astazi dar ca o ultima idee, trebuie sa va spun ca am aflat ce inseamna Decupaj. Nu doar colarea de hartii sau servetele pe diferite suporturi, acesta fiind doar primul pas in decupaj, ci intreg demersul care urmeaza dupa aceea pana la finalizarea produsului. Acest demers implica utilizarea si combinarea mai multor produse - paste, culori, lacuri si diverse accesorii, dar astea sunt lucruri despre care vom vorbii altadata.

14 comentarii:

  1. Mi-am propus sa decorez cu "tehnica servetelului" capacul unui cufar din lemn natur care va fi finisat doar prin lacuire, fara aplicarea prealabila a vreunui bait. Trebuie sa aplic obligatoriu grund pe capac sau pot sa aplic direct servetelul, cu lac pe baza de apa? Rezultatul final urmarit este de "pictura pe lemn"; as vrea ca fondul servetelului sa "dispara". Pot folosi patina de antichizare umbra?

    Multumesc,
    Dana Onica- Petrosani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca aveti un cufar nebaituit deci culoarea de baza este culoarea lemnului. Da, in cazul acesta - deoarece lemnul este destul de deschis la culoare - puteti aplica servetelul. Este foarte important, desi il veti aplica cu lacul pe baza de apa, ca servetelul sa aibe ca baza o nuanta foarte deschisa, ex. crem sau chiar nuanta lemnului sau pur si simplu sa aplicati doar fragmente, detalii de servetel rupandu-le cu mana astfel evitand emotiile ca s-ar putea vedea fondul. De asemenea puteti linistita sa aplicati patina, asta in cazul in care doriti sa para vechi.

      Ștergere
    2. Acest lac mat http://www.complexart.ro/lac-mat-pe-baza-de-apa-100-ml-pentart-752502.html are acelasi efect pentru servetele, adica nuanta de baza dispare?

      Ștergere
    3. Sincer, nu stim, noi nu am incercat decat cu cel lucios pe baza de apa. Teoretic ar trebui sa fie la fel ! :)

      Ștergere
    4. Poate mai intereseaza pe cineva - am facut incercarea cu lacul mat pe baza de apa si pot confirma ca efectul este acelasi ca si cu lacul lucios: nuanta de baza a servetelului dispare.

      Ștergere
    5. Multumim frumos ptr. informatii ! :)

      Ștergere
  2. Buna ziua.
    Credeti ca m-ati putea ajuta cu modelul hartiei de la primul cufar? parca n-am zarit-o in magazinul online.
    Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    Acest cufar este facut de altcineva din Ungaria si din pacate nu cred sa avem exact acest model. Dar avem extrem de multe alte modele de hartie decoupage, hartie de orez, servetele (totalizand aprox. 1300 modele) Din atatea modele cu siguranta veti putea gasi ceva foarte frumos si asemanator.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru raspuns.
    Imi placea mult acest model si banuiesc ca e hartie decoupage.Da, sunt multe modele foarte frumoase in magazinul online.
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  5. Referitor la lacul de crapare bicomponent, eu am patit-o de vreo doua ori sa nu-mi iasa crapaturile pentru motivul ca am aplicat pasul 2 la interval de doar cateva ore. As zice ca este obligatoriu sa lasi 24 ore intre cele doua faze, mie nu mi-au iesit altfel crapaturile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca dvs. ati gasit deja solutia in care va iasa crapaturile perfect in 24 de ore, inseamna ca, dvs. cu asta trebuie sa mergeti mai departe :)
    In mod normal, daca suportul nu absoarbe si pasul 1 nefiind foarte gros aplicat, in conditii normale de temperatura, acesta se usuca in 2-3 ore, fara feon. Daca suportul absoarbe stratul 1 (ca sa fie sigura aparitia crapaturilor) ar fi indicat sa se mai aplice inca 1 strat din PASUL 1 - si apoi sa se aplice pasul 2, dupa uscare...spor la treaba :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua,
    Am utilizat și eu de curând această tehnică a decoupage-ului, mai exact cea cu șervețelul pe lemn și polistiren. Întrebarea mea este cum pot anihila diferențele de suprafață (de nivel), în urma aplicării primului strat (cel cu model) al șervețelului. Deși și-așa foarte subțire, se observă cu ochiul liber o diferență de nivel. Și cum sunt o perfecționistă din fire, mi-ar plăcea să aflu dacă există o soluție pentru această problemă, din cauza căreia am evitat să folosesc orice alt tip de hârtie cu model, care este deja mult mai groasă decât foița de șervețel.
    Vă mulțumesc anticipat,

    Erica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, am raspuns si pe facebook dar sa publicam si aici - poate ajuta si pe altii :)
      Puteti sa va jucati cu mai multe materiale (inclusiv pasta de structura) Decoupage nu inseamna doar sa lipim pe suprafete, ci sa ne jucam cu mult mai multe materiale, efecte si tehnici - astfe - puteti sa smirgheluit marginile, sa folositi paste de structura, culori acrilice, s.a.m.d
      De asemeni - daca doriti sa ramana structura lemnului puteti folosi paste de structura transparente - Grund transparent sau si mai potrivit - Pasta gel transparenta de la Pentart: http://www.complexart.ro/gel-pentru-sticla-100-ml-777406.html

      Ștergere